Gå til sidens hovedinnhold

Nokas-kjennelse på fredag

Kjennelsen i Gulating lagmannsrett i Nokas-saken vil bli avsagt fredag klokken 10.

STAVANGER/OSLO (Nettavisen): Det opplyser Erling Moe, avdelingsdirektør i Domstoladministrasjonen, i en pressemelding.

- På vegne av Gulating lagmannsrett opplyses følgende: Lagrettens kjennelse vil bli avsagt i morgen fredag 19. januar kl 10.00, heter det i pressemeldingen.

Det var tirsdag ved 12-tiden at juryen trakk seg tilbake for å vurdere skyldspørsmålet for de 13 tiltalte i Nokas-saken.

- De har tatt seg god tid, og det er forståelig i en så stor sak. De tiltalte og alle oss andre må bare vente og smøre oss med tålmodighet, sier Erling Havnås forsvarer, John Christian Elden, til Nettavisen.


Får ikke snakke

Rådslagningen har foregått i meninghetshuset på Forus der rettssaken er blitt behandlet i to runder, og om natten har de ti jurymedlemmene, etter at to av dem ble trukket ut etter lagdommerens rettsbelæring tirsdag, vært innlosjert på Radisson SAS Atlantic Hotell i Stavanger sentrum.

Mens rådslagningen pågår har ikke jurymedlemmene fått lov til å snakke med noen andre.

Juryen vil fredag svare ja eller nei på de 40 spørsmålene de har vurdert, om de tiltalte er skyldige eller ikke på de ulike tiltaltepunktene.

Men juryens makt er ikke allmektig. Mange av de tiltalte har allerede erkjent skyld, og juryen vil ikke kunne sette til side tilståelsene. Juryen kan heller ikke dømme utover det de tiltalte er tiltalt for.


Spenning for flere

Svaret på mange av spørsmålene er allerede gitt. David Toska, Kjell Alrich Schumann, Lars-Erik Andersen, Erling Havnå, Ridvan Halimi og Johnny Thendrup har alle erkjent å he deltatt i ranet. Toska og Schumann har også erkjent dødsfølgen. Spørsmålet for disse to blir bare om de skal dømmes etter proff-paragrafen.

De som virkelig venter på juryens avgjørelse, er Alf Henrik Christensen, Ikmet Kodzadziku, Metkel Betew og Thomas Thendrup. Disse fire nekter for å ha deltatt i ranet. For dem blir juryens bedømmelse helt avgjørende.

Det samme gjelder Dan Pettersen, som ikke var med på selve ranet, men som hadde en hjelper-rolle. Hva kan han bli dømt for?

Thomas Oscar Ingebrigtsen og William Pettersen er begge tiltalt for hjelperroller. Begge to har erkjent medvirkning, men nekter for at de har hatt noen sentrale roller i planleggingen av ranet. Også for disse to kan juryens vurdering bli viktig.

Dom om en måned
Etter at kjennelsen er blitt avsagt blir det straffeutmålingsprosedyrer i Gulating lagmannsrett, før fire av jurymedlemmene sammen med de tre fagdommerne trekker seg tilbake for å avgjøre straffen for de som er kjent skyldig.

Endelig dom i Nokas-saken er ventet fredag den 15. februar.

Det har nå gått over fire måneder siden ankesaken i Gulating lagmannsrett startet opp i Stavanger i september i fjor.

På Nettavisen og Nyhetskanalen kan du følge kjennelsen direkte fredag klokken 10.

Reklame

Rekordlav pris på Garmin-favoritt