*Nettavisen* Nyheter.

Nokas-politimann dømt av Sefo

Foto: (TV 2 / Politiet)

Politimannen som løsnet 17 skudd mot Nokas-ranerne, er av Spesialenheten for politisaker (tidligere Sefo) dømt for grov uforstand i tjenesten.

16.09.05 21:23

Polititjenestemannen og en kollega er idømt forelegg for unødig voldsbruk i tjenesten. Advokat John Christian Elden, som representerer både hundeeieren og Nokas-tiltalt Erling Havnå, sier at avgjørelsen vil være høyst relevant for Nokas-retssaken som starter mandag.

Bakgrunnen for forelegget er måten de to opptrådte på da de skulle avlive to amstaffhunder i mars i år.

TV2 Nettavisen har tidligere skrevet om den uvanlig blodige avlivingen.

Hundene, som var innelåst i en bil, ble gasset med pepperspray før de ble skutt med en 22 kaliber revolver gjennom bildøren.

- Vi mente at det var riktig å komme med en reaksjon og vår beslutningen er også i samsvar med det Spesialenheten for politisaker i Rogaland har kommet med, sier leder for Spesialenheten for politisaker, Jan Egil Presthus, til Rogalands Avis.

Nekter å vedta forelegget
De to tjenestemennene er ilagt forelegg på 6000 og 8000 kroner. Men advokat Odd Rune Torstrup, som representerer den ene av de to polititjenestemennene, sier til Rogalands Avis at hans klient nekter å vedta forelegget. Dermed blir enten saken henlagt eller fremmet for retten. Også tidligere har mannen blitt dømt av Sefo.

- Når Sefo mener at han her utviste svært dårlig dømmekraft så vil det være relevant opp mot hvordan han oppførte seg på Domkirkeplassen under ranet, sier Elden.

Politimannen har også tidligere blitt tiltalt for unødig voldsbruk i tjenesten. Elden har tidligere bedt om at omstendighetene rundt disse forholdene skal bli klarlagt før retssaken starter.

Bevistemaet vil bli om politimannens oppførsel var med å utløse skuddvekslingen som førte til drapet på Arne Sigve Klungland. Dette kan være relevant i forbindelse med en straffeutmåling i tilfelle noen av de tiltalte blir kjent skyldig i ranet.

Kom først til Domkirkeplassen
Politimannen var den som kom først til Domkirkeplassen etter ranet. Han har forklart at han løsnet 17 skudd på Domkirkeplassen 5. april 2004. Den andre politimannen avfyrte tre skudd.

Advokat Elden har tidligere sagt at lydopptak viser atdet var politiet – og ikke ranerne – som startet skytingen på bankplassen. TV 2 Nettavisen har tidligere skrevet om lydopptakene som tyder på at politiet skjøt først. Her kan du høre lydopptak fra politisambandet i de dramatiske minuttene.

Poltitjenestemannen som nå er idømt forelegg av Spesialenheten for politisaker for unødig voldsbruk i tjenesten, har tjenestegjort som politi i Kosovo og deltatt i gruppen av spesialtrente politistyrker som rykker ut i spesielt skarpe situasjoner.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.