RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Nokas-raner forsvant med Munch-bildene

Foto: Politiet
Sist oppdatert:
To døde personer spiller en sentral rolle når Munch-saken kommer opp i Borgarting lagmannsrett tirsdag.

24. september 2004 – 1 måned etter Munch-ranet - forsvant «Skrik» og «Madonna» ut av politiets kontroll. Mannen som tok bildene under jorden, var en av mennene som skjøt mot politiet på Domkirkeplassen i Stavanger.

2 år senere dukket bildene opp igjen etter at David Toskas forsvarer, Øystein Storrvik, hadde forhandlet med norske myndigheter.

TV 2 Sumo:- Hemmelighold skader rettsstaten

Vil holde det skjult
Mandag var statsadvokat Morten Hojem Ervik på vei til Høyesterett for å hindre at forsvarerne skal få innsyn i de hemmelige Munch-dokumentene. Får han medhold, kan Munch-saken forbli et mysterium.

Etter det Nettavisen kjenner til, forteller disse dokumentene at flere andre personer har vært sentrale i Munch-saken. Blant disse er David Toska og en av hans venner.

For på tiltalebenken tirsdag, sitter seks personer. Men dette er ikke de personene politiet mener sto bak og initierte ranet.

Påtalemyndigheten mener Bjørn Hoen er den praktiske tilretteleggeren av ranet, men han er ikke tiltalt for å ha tatt initiativet til ranet.

Ranerne
- Han var den praktiske tilretteleggeren, men han er ikke tiltalt for å ha tatt initiativ til ranet, sier aktor Morten Hojem Ervik til Nettavisen.

Politiet mener også at to av de tiltalte var med på selve ranet av Munch-museet 22. august 2004:

Stian Skjold skal ha vært inne i museet. Det ble han frifunnet for i tingretten. Les egen sak.

Gjennom det nye vitne sitter påtalemyndigheten nå på nye beviser som knytter Skjold til ranet.

Petter Tharaldsen ble dømt i tingretten for å ha kjørt ransbilen. Den dommen anket han.

Vitner i det skjulte
Den tredje raneren er en nå avdød 27-åring. Før mannen døde av overdose 3. november, åpnet han seg for en nyvunnet venn og fortalte om detaljer fra Munch-ranet. Denne vennen var politiagent. Til ham skal 27-åringen ha gitt detaljer som gjør at påtalemyndigheten er enda sikrere i sin sak mot de seks tiltalte. 27-åringen skal blant annet ha fortalte at ranerne ble betalt for å gjennomføre ranet.

I retten vil politimannen vitne via mikrofon slik at han slipper å avsløre sin identitet.

Det skjulte bildet
Etter ranet av Munch-museet havnet bildene i en buss på Skrimstad gård på Kjeller. Bussens eier, Thomas Nataas, ble frifunnet for heleri i tingretten. Les egen sak.

Den dommen har påtalemyndigheten nå anket.

Nokas-raner hentet bildene
24. september 2004 ble bildene flyttet fra gården av Stian Skjold. Politiet spanet på bussen og så selv at Skjold forsvant med bildene. En aksjon som senere har blitt omtalt som en stor flause fordi politiet ikke valgte å sikre seg bildene.

Etter at Skjold forlot Skrimstad gård, møtte han noen ukjente personer i en mørk Mercedes. Fire timer etter dette møtet, dukket mercedesen opp ved Aker sykehus. En spaningsrapport i Nokas-saken forteller hvordan Toskas avdøde venn snakket med Toskas samboer utenfor sykehuset, før han forsvant i den mørke mercedesen. Samboeren ble avhørt av politiet om saken. Møtet skjedde kort tid før Toskas venn døde av en alvorlig sykdom.

Da Nokas-dommen falt forrige uke, ble denne vennen pekt ut som den ene raneren på Domkirkeplassen. Flere av de domfelte bekreftet også at det var han som sto sammen med Johnny Thendrup på Domkirkeplassen og skjøt mot politiet.

Avtale med kriminelle
Denne mannen er også den samme som Bjørn Hoen har utpekt som bilbestilleren. Ifølge Hoen ble han nemlig kontaktet av denne vennen som bestilte en bil til et grovt tyveri. Hoen hevder at han ikke visste hva bilen skulle brukes til.

I tingretten sa Hoens forsvarer, Morten Furuholmen, at det var David Toska som sto bak ranet. Han håper også at de til nå hemmelige Munch-dokumentene skal kunne kaste et nytt lys over saken og vise at det slett ikke var hans klient som sto for tilretteleggingen før ranet.

I tingretten pekte Hoen også ut en annen venn av David Toska. Hoen fortalte at han kontaktet denne vennen for å høre om Munch-maleriene. I retten sa Hoen at han hadde hørt denne vennen hadde kjennskap til ranet. Nettavisen har tidligere skrevet at nettopp denne vennen ble tilgodesett i avtalen om Munch-maleriene som myndighetene har gjort med de kriminelle. Les egen sak.

Påtalemyndigheten avviser ikke at andre personer har vært innvolvert i saken. Toska har sågar status som mistenkt.

- De som sitter der skal stå til ansvar for det de er tiltalt for. Så er vi åpne for at det er flere som kan ha hatt roller i saken, men de kommer i tillegg, og ikke istedenfor, de som er tiltalt.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere