RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Nokas-saken utsettes

Sist oppdatert:
Kjell Alrich Schumann mente «det var på sin plass» at forsvarerne fikk medhold i sitt krav om å utsette Nokas-saken.

STAVANGER (TV 2 Nettavisen): Retten er enstemmig i sin beslutning om å utsette rettssaken til mandag 26. september klokken 08.30.

- Det er på sin plass så vi får mulighet til å belyse saken, sier tiltalte Kjell Alrich Schumann til pressekorpset etter kjennelsen.

Advokat John Christian Elden, som har kjørt saken om å få frigitt avlyttingmaterialet, sier til TV 2 Nettavisen at han er svært godt fornøyd.

- Dette er en klok avgjørelse som gir mulighet til å områ seg. Det er likevel leit at ikke politiet kunne ha materialet klart før fredag, sier Elden.

Hemmelig telefonavlytting
Sakens kjerne er advokat John Christian Eldens krav om at politiet må utlevere avlyttingsmateriale politiet har stemplet som «ikke relevant» for Nokas-rettssaken.

For en drøy måned siden gav lagmannsretten Elden medhold i saken, etter at tingretten først sa det motsatte.

I går, under første dag av Nokas-rettssaken, avgjorde Høyesterett at politiet ikke kan holde bevisene hemmelig.

Etter kjennelsen i Høyesterett fremmet forsvarerne i saken et krav om at retten måtte utsettes slik at de ville få mulighet til å få oversikt over det frigitte avlyttingsmaterialet.

HTML EMBED
56-åring fra Svelvik25-åring fra StavangerThomas Thendrup (33)Johnny Thendrup (40)Dan Pettersen (30)Alf Henrik Christensen (43)Lars-Erik Andersen (28)Ikmet Kodzadziku (25)Ridvan Halimi (26)Metkel Negassie Betew (26)Erling Mathias Havnå (47)Kjell Alrich Schumann (39)David Aleksander Toska (29)Åpnes i pdf-fil

Sorenskriver Helge Bjørnestad og hans kollegaer tok en kort pause for å vurdere kravet.

- Retten har fått opplyst at dette skal dreie seg om kommunikasjonskontroll av 33 personer. Selv om dette er avlytting etter straffbar handling, finner retten på ingen måte at man kan se bort fra at det kan ligge opplysninger som forsvarere kan finne viktig sammenlignet med påtalemakten. De kan ha en annen innfallsvinkel som kan tale for den tiltaltes fordel, sa Bjørnestad i sin begrunnelse til retten.

Må jobbe på fritiden
- Retten er enstemmig, om det samledes forsvarets krav om pause, tas tilfølge. Men ikke utover mandag 26. september. Det er da en forutsettning at påtalemakten stiller til disposisjon omgående hvem som er kontrollert og hvilke telefonnummer, og at de senest torsdag stiller lydmateriale til disposisjon, sa sorenskriveren i sin kjennelse.

Han sa at ettersom de fleste tiltalte har to forsvarere, burde det være mulig å få kontroll over materialet innen mandag. Utover dette oppfordret han forsvarerne til å jobbe med materialet på fritiden.

Han sa at ordningen ville følges opp med at forsvarerne vil få anledning til å kommentere materiale de finner interessant på et senere tidspunkt i rettssaken.

Fornøyde forsvarere
De fleste av forsvarerne TV 2 Nettavisen snakket med etter kjennelsen, virket godt fornøyd, men legger ikke skjul på at det kan bli knapt med tid.

- Jeg er veldig godt fornøyd, og er ikke overrasket over utfallet. Vi forholder oss til den tiden vi har fått og skal jobbe godt, sier advokat Astri Aas Hansen til TV 2 Nettavisen, som for tiden representerer Erling Havnå for advokat John Christian Elden.

- Det skal aldri være politiets avgjørelse alene hva som er viktig eller ikke, rett og slett. Vi forsvarere kan ha en helt annen oppfatning av hva som er viktig, sier Aas Hansen.

Forsvarer for Kjell Alrich Schumann, advokat Morten Furuholmen, sier at kjennelsen utgjør et minimum av hva han håpet på.

- Dette er en imøtekommelse som er et minimum, men vi har fått aksept for at dette er viktig, sier Furuholmen.

Advokat Marius Dietrichson, som forsvarer Metkel Betew, tar kjennelsen til etterretning.

- Jeg har registrert at vi har fått medhold i begjæringen om utsettelse. Saken ble utsatt noe kortere enn det vi ba om, men får bare ta det til etterretning og se hva vi finner, sier advokat Marius Dietrichson til TV 2 Nettavisen.

- Ikke sikkert vi finner noe
Han presiserer at de ikke vet om de vil finne noe interessant i materialet.

- Vi har ikke fått utsettelse fordi det nødvendigvis er noe å finne der, og jeg vet heller ikke om det ligger noe der. Det er mulig vi ikke finner noe, og da bare forsetter vi, sier Dietrichson.

Advokat Ellen Holager Andenæs, som forsvarer Thomas Thendrup, er usikker på om dagene frem til mandag er nok tid til å få oversikt.

- Det vil vise seg. Vi skal jobbe hardt i helgen, sier Andenæs til TV 2 Nettavisen.

HTML EMBED

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere