Gå til sidens hovedinnhold

Nokas-sjefen: - En milepel

I dag skal folkedommerne snakke: «Skyldig» eller «ikke-skyldig». - Det som skjer i dag er en milepel, sier direktøren i Nokas.

Klokken 10 fredag avsier juryen sin kjennelse i rettslokale på Forus utenfor Stavanger. Snart 2 år og ni måneder har gått siden 10 ranere inntok Domkirkeplassen i Stavanger sentrum, skjøt seg inn i Norsk kontantservice, ranet 57 millioner kroner, og drepte politimann Arne Sigve Klungland.

Fra 0945 kan du følge Nokas-kjennelsen på TV 2 Nyhetskanalen.

Direktør Gunnar Andersen i Norsk kontantservice i Stavanger forteller at Nokas-saken har vært en stor belastning selskapet og for de ansatte. Nå håper han at dagens kjennelse gjør at det blir ro etter snart tre år med fokus på Stavanger-ranet.

- Vært en stor belastning
- Vi føler at denne saken, både for den enkelte ansatt, og ikke minst for bedriften totalt sett, har vært en stor belastning, sier direktør Gunnar Andersen i Norsk kontantservice i Stavanger.

Andersen legger ikke skjul på at ranet, og all fokuset på saken i årene etterpå, har vært en stor belastning for bedriften og ansatte.

- Nå skal det bli godt å få en avgjørelse fra juryen. Vi setter vår lit til at de gjør jobben, og kommer fram til et resultat som er riktig. Vi ser fram til å legge denne saken bak oss og fokusere på den jobben vi skal gjøre, sier Andersen og legger til.

- En milepell
- Selv om det sikkert kommer til å bli skrevet om denne saken også senere, så er det som skal skje klokken 10 fredag en milepell.

Etter at juryen har svart «skyldig» eller «ikke skyldig» på de 40 spørsmålene, er skylden gitt, og kan ikke ankes. Deretter går det en måned før dommen kommer. Fire av de tiltalte nekter all skyld, og håper at de kan gå ut av rettslokalet som frie menn fredag.

De fleste har erkjent skyld for grovt ran eller medvirkning til grovt ran. For dem blir spørsmålet om de slipper unna tiltalepunkter som dødsfølgen og medvirkning i en organisert kriminell gruppe – tiltalepunkter som gir strengere straff.

- Holdt nødvendig avstand
Også for Stavanger by er det en stor dag i morgen, men ordfører Leif Johan Sevland sier at Stavanger for lenge siden har «tatt tilbake byen sin» etter det som skjedde.

- Det er mange som er glad for at det nå er over. Folk i Stavanger har fulgt rettssaken, men med den nødvendige avstanden, og sørget for at rettsprosessen har blitt gjennomført på en ryddig og verdig måte. Selv har jeg aldri vært i rettssalen på Forus, men vært bevisst på å holde den nødvendige avstanden, sier Sevland.

Tok byen tilbake
- Personlig er jeg veldig stolt av hvordan Stavanger har mestret den vanskelige saken. Vi ble utsatt for en ekstremt kriminelle handlingen i vårt byrom. Vi har vært opptatt av å snakke om det som skjedde, sørge over tapet av Arne Sigve Klungland, og å ta byen tilbake, sier Sevland. Etter at Nokas flyttet ut av lokalene på Domkirkeplassen, har kommunen overtatt Nokas-lokalene og flyttet inn planleggingen av kultursatsingen Stavanger2008 – et arrangement med et budsjett på 300 millioner kroner.

- Vi har også hatt en lang rekke arrangementer på Domkirkeplassen der ranernes kjøretøyer sto for å vise at det er vi som eier denne byen, sier han.

Reklame

Her får du oversikt over alle salgene