RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Nokas-vekter begjæres fengslet

Nokas-vekteren som ble skutt ved Blindern i Oslo, har i avhør opplyst at han selv avfyrte skuddene og utplasserte en falsk bombe. Han er siktet for falsk forklaring og vil fredag begjæres varetektsfengslet.

Fengslingsmøtet skal etter planen holdes klokken 13.

– Påtaleansvarlig vil ferdigstille fengslingsbegjæringen fredag formiddag, opplyser Oslo politidistrikt torsdag ettermiddag.

Advokat Trygve Staff, som er oppnevnt til forsvarer for vekteren, ønsker torsdag ettermiddag ikke å uttale seg om saken.

– Jeg har ikke snakket med min klient ennå, sier Staff til NTB.

Vekteren er siktet for falsk forklaring etter straffelovens paragraf 166 , og den øvre strafferammen er to års fengsel. Leder ved Oslo-politiets volds- og sedelighetsseksjon, politiinspektør Grete Lien Metlid, utelukker ikke at siktelsen kan bli utvidet.

– Politiadvokaten vil gjøre sine vurderinger i løpet av dagen, sier Metlid.

Endret forklaring

Vekteren har sittet i avhør onsdag kveld og natt til torsdag, etter at han natt til onsdag ble truffet av flere skudd på universitetsområdet ved Blindern.

– Sent i går kveld fant politiet grunnlag for å endre vekterens status. Han ble siktet for falsk forklaring. Etter noe tid valgte han så å gi en ny forklaring, sa Metlid til NTB torsdag formiddag.

I sin nye forklaring opplyste vekteren at han selv avfyrte skuddene og utplasserte gjenstanden som ifølge politiet var laget for å se ut som en bombe. I sin første forklaring hadde han sagt at han møtte to menn mens han var på jobb, og at den ene skjøt mot ham.

– Vi leter per nå ikke etter andre personer i forbindelse med saken. Det er én person som er siktet, opplyser Metlid.

Når det gjelder motivet for handlingene, sier Metlid at det er for tidlig å si hva mannen har forklart om dette.

Tredje voldssak

Den siktede Nokas-vekteren har ifølge ham selv vært utsatt for vold på jobb to ganger tidligere, meldte TV 2 onsdag. I 2013 ble han knivstukket i armen, mens han i november 2014 ble angrepet med elektrosjokkvåpen og forsøkt kvalt med et tau. Begge hendelsene skjedde mens vekteren var på jobb ved Blindern.

I lys av denne ukens sak vil politiet nå se nærmere på de to tidligere sakene.

– Det er ikke noen endring i de to sakene per nå. Begge sakene er henlagt med ukjent gjerningsperson. Men det er selvfølgelig helt naturlig at politiet også skal se på disse sakene, sier Metlid til NTB.

Ifølge NRK er vekteren ikke tidligere straffedømt i Norge. Mannen flyttet til Norge for om lag ti år siden, ifølge NRKs undersøkelser.

Suspendert

Konserndirektør i Nokas, Heine Wang, sier det kan dreie seg om en personlig tragedie dersom vekteren selv har iscenesatt angrepet.

– Dersom dette medfører riktighet, er det en stor personlig tragedie for en av våre ansatte, sier Wang til NTB.

Han ønsker ikke å si om saken vil føre til endring av rutiner eller praksis hos Nokas. Selskapet opplyser overfor NRK at vekteren er suspendert.

Onsdagens melding om skyting og funnet av en gjenstand politiet mente kunne være en bombe, utløste en massiv politiaksjon.

– Det er godt at saken nå ser ut til å være oppklart. Våre studenter og ansatte kan føle seg trygge ved Universitetet i Oslo, sier universitetsdirektør Gunn-Elin Bjørneboe i en uttalelse.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere