Det at KrF nå ønsker å endre innretningen på den omstridte sukkeravgiften, som regjeringen økte kraftig fra nyttår, får direktøren i Bryggeri- og drikkevareforeningen, Petter Nome, til å reagere.

- Innretningen nå er en katastrofe og ble vedtatt av politikere som ikke hadde ofret ti sekunder på å sette seg inn i konsekvensene. Det minste vi nå kan forlange at endringen blir reversert og at alle nye ideer som måtte dukke opp blir grundig konsekvensutredet, sier Nome til Nettavisen.

Les også: - Blir veldig overrasket hvis en 78 øre dyrere cola gjør at man reiser til Sverige

- Nekter å se virkeligheten

For selv om KrF ønsker å endre noe på avgiften, ønsker de ikke å reversere økningen, slik som bransjen mener er høyst nødvendig.

KrF-nestleder Kjell Ingold Ropstad sa tirsdag at deres forslag er at smakstilsatt vann og brus uten sukker, får en lavere avgift enn for eksempel brus med sukker. Ropstad sa samtidig at han tvilte på at det er økningen av sukkeravgiften som får folk til å handle i Sverige.

- Jeg blir veldig overrasket hvis det er en 78 øre dyrere halvliter cola som gjør at man reiser til Sverige, sa KrF-nestlederen.

Nome mener imidlertid at Ropstad tar feil med sine uttalelser.

- Jeg blir skremt av politikere som nekter å se virkeligheten i øynene. Ropstad har selvsagt rett i at ingen drar til Sverige for å spare 78 øre på en flaske brus, men de som drar til Sverige kjøper ikke en flaske, men hundre, kanskje flere hundre, sier bryggeridirektøren.

Les også: Freia og Ringnes raser: - En feig og handlingslammet regjering

- Dramatisk over tid

Nome påpeker at grensehandelen er et stort problem for norsk næringsliv, og noe man er nødt til å få gjort noe med.

- Det handler ikke om ett avgiftshopp i 2018, men en dramatisk avgiftsøkning over tid, som gjør at prisen i Sverige er lavere enn de norske avgiftene. Det er dette som skaper eksplosivt økende grensehandel, sier han, og understreker:

- KrF kan komme ut av situasjonen med æren i behold, hvis de er modige nok til å innrømme at de ikke overskuet konsekvensene med hensyn til grensehandel og hamstring. Det må innebære at avgiftsøkningen reverseres inntil man vet mer om hvordan slike avgifter virker, sier Nome.

Det var KrF som fikk gjennom avgiftsøkningen i budsjettforhandlingene med regjeringspartiene i fjor høst.

Les også: Frp vil vrake sukkeravgiften

- Folk får i seg mer brus

To av bedriftene som blir rammet av sukkeravgiften, er Freia og Ringnes, som tidligere i uken fortalte om store konsekvenser etter at sukkeravgiften ble økt med 83 prosent. Salget faller nå som følge av avgiften, og arbeidsplasser står ifølge dem i fare.

- Målet er at vi skal spise mindre sjokolade og drikke mindre brus, og klart det vil ha noen konsekvenser. Det er jo alltid krevende at folk mister jobben, men her er folkehelsa viktigst, sa Ropstad om det.

Nome sier han er enig i at folkehelse bør gå foran næringsinteresser, men mener KrFs avgiftspolitikk snarere ødelegger for begge deler.

- Resultatet av KrFs avgiftspolitikk innebærer systematisk undergraving av både folkehelse og norsk næringsliv. Grensehandel = hamstring = økt konsum. Alt tyder nå på at folk får i seg mer brus og søtsaker enn før, sier han.

Les også: Brussalget har falt med 12 millioner liter siden nyttår

- Skremmende svakt

Da finansminister Siv Jensen (Frp) la fram regjeringens forslag til revidert nasjonalbudsjett tirsdag, kom det heller ingen endringer i sukkeravgiften.

- Det er skremmende svakt av statsminister og finansminister at de ikke tar lederskap og reverserer et vedtak som bærer mot fiasko, både når det gjelder folkehelse og inntekter til staten. Ansvarlige ledere kan ikke la seg styre av et useriøst miniparti uten impulskontroll, sier Nome.

Han mener Jensen og Solberg i stedet bør se til Danmark.

- Der har de fjernet brusavgiften og redusert ølavgiften for å begrense grensehandelen. I Danmark førte det til redusert grensehandel, nye investeringer, flere arbeidsplasser og lavere totalkonsum av både brus og alkohol, sier han.

Les også: Svenske butikker jubler over avgiftshopp på snop og brus