Gå til sidens hovedinnhold

Nominasjonsstrid og valgthriller i Oslo Frp

Tre kvinner vil til topps i Oslo:

Mandag kveld skal Oslo Frp velge sine kandidater til neste års kommunevalg, og det skjer ikke uten dramatikk. Disse tre Frp-kvinnene kjemper alle om topplassen.

Siden nominasjonskomiteen la fram sitt listeforslag for én måned siden, har det murret innad i lokalpartiet.

- Litt spesielt å komme inn å kjempe om førsteplassen, sier fylkeslederen i Oslo Frp om en av de tre kvinnene som nå kjemper om førsteplassen på Frps valgliste til neste års kommunevalg.

På toppen av lista står mangeårig bystyrepolitiker Aina Stenersen (35). Men hun blir nå utfordret av to andre kvinner i partiet, Tone Irén Liljeroth (43), som er politisk rådgiver for Frp på Stortinget, og bystyrepolitiker Camilla Wilhelmsen.

Dermed ligger det an til en svært så spennende kampvotering om førsteplassen på nominasjonsmøtet.

- Møtet i kveld blir spennende, og mer spennende enn vi hadde tenkt først, sier fylkesleder Tone Ims Larssen i Oslo Frp til Nettavisen.

Les også: Aina Stenersen vant valgthriller i Oslo Frp - topper nominasjonslista

- Lista vil bli bedre

Inn fra sidelinjen kommer altså Tone Irén Liljeroth, som ikke har vært med i Oslo-politikken tidligere, som er foreslått av Grünerløkka Frp.

- Tenk deg det at Oslo Frp er i en situasjon der tre kvinner ønsker å kjempe om førsteplassen. Det er jo helt fantastisk, sier nestleder André Melchior Larssen i Grünerløkka Frp til Nettavisen.

- Så dere mener at Stenersen ikke er en bra nok kandidat?

- Vi mener at lista i Oslo kommer til å bli enda bedre med Liljeroth på toppen. Derfor velger vi å fremme henne som motkandidat til Aina Stenersen, sier Larssen.

Les også: Vedum: - Siv Jensen er blitt en avgiftsminister

Liljeroth har vært kommunestyrepolitiker i Skedsmo kommune i Akershus i 10 år, var ordførerkandidat lokalt ved valget i 2005 og 2011 og bor nå i Oslo. Hun har ikke være aktiv i politikken de siste to årene.

- Livssituasjonen hennes er slik nå at hun kan og ønsker å engasjere seg politisk. Og så er det jo sånn at vi i Frp ønsker konkurranse velkommen, og vi mener det som parti - og på egne lister, sier han.

- Men hun er jo ganske så ukjent for folk i Oslo?

- Det er riktig, men hun er ikke noen ukjent og uprofilert Frp-politiker ellers. Hun har jo vært aktiv i Skedsmo i flere år, påpeker Larssen, som er helt overbevist om at hun kommer til å være svært synlig i mediene fremover dersom hun blir valgt i kveld.

Les også: Jensen ut mot Vedum: - Som å høre en pyroman klage på brannvesenet

Stenersen: - Få vet hvem hun er

Stenersen, som er ønsket av en enstemmig nominasjonskomité, legger imidlertid ikke skjul på at hun er skeptisk Liljeroth som toppkandiat.

- Jeg tenker at det er veldig få i partiet som vet hvem Tone Liljeroth er, fordi hun har ikke deltatt i Oslo-politikken i det hele tatt. Så det er en ganske fargerik måte å prøve å komme inn på, sier Stenersen til Nettavisen, og legger til:

- Men det er sunt med konkurranse, og det er jo en mulighet for alle.

Når det gjelder Camilla Wilhelmsen har hun en helt annen oppfatning.

- Jeg er en god kollega av henne på rådhuset, og hun har som meg vært leder av Oslo Frp, så hun kjenner jo Oslo-partiet godt, sier Stenersen.

- Hva synes du om at hun stiller mot deg?

- Camilla har lang fartstid fra rådhuset, så det er naturlig at hun prøver seg. Hun har gjort en god jobb for partiet i Oslo, sier hun.

- Frykter du at du vil tape i kveld?

- Jeg gleder meg veldig til å kjempe, og synes det er så herlig å få så mye støtte. Jeg ønsker jo et samlet Oslo Frp som går til valgkamp for å vinne makta i Oslo, og da må vi stå sammen, sier Stenersen.

Les også: Frp vil skrote eiendomsskatt - og sier nei til flyktninger i Oslo

Fylkesleder: - Litt spesielt

Fylkeslederen i Oslo Frp, Tone Ims Larssen, er også skeptisk til Liljeroth.

- Liljeroth er ukjent i Oslo. Hun har ikke jobbet med Oslo eller har vært i politikken her, men i Skedsmo kommune. Vi har spurt om hun vil være med i Oslo Frp tidligere, men av ymse grunner har hun ikke ønsket det. Da er det kanskje litt spesielt å komme inn å kjempe om førsteplassen i fylkespartiet i landets største by, sier Larssen til Nettavisen.

Larssen vektlegger at det vanlige i Oslo Frp er at man «jobber seg oppover i partiet».

- Men hun er jo en erfaren politiker?

- Ja, det er hun. Jeg har aldri hørt henne på en talerstol eller sett henne politisk, men jeg har hørt hun er veldig flink. Men du skal kjenne de andre delegatene, de du representerer og hvordan det parlamentariske systemet fungerer, sier fylkeslederen.

Les også: Mener byrådet kaster bort millioner på syklister

Liljeroth: - Kjenner meg ikke igjen

Liljeroth selv mener hun er en god kandidat til Frps førsteplass i Oslo.

- Jeg har vel gitt uttrykk for at jeg ønsker å bidra til at Oslo Frp skal løftes, og mange har oppfordret meg til å stille. Jeg er også foreslått. Det er heller ikke uvanlig med konkurranse om verv, sier hun til Nettavisen.

Hun karakteriserer det heller som en unik situasjon, at tre kvinner ønsker førsteplassen.

- Men Stenersen påpeker at du er ukjent for folk i Oslo, og sier det er fargerik måte du prøver å komme deg inn på. Hva tenker du om det?

- Jeg har ikke noe behov for å kommentere det. Hun er foreslått på topp av nominasjonskomiteen, Wilhelmsen er foreslått av noen og jeg er forslått av andre. Så er det opp til nominasjonsmøtet å velge toppkandidat for valget neste år, sier Liljeroth.

Les også: Frp-topp mener Raymond Johansen skjuler seg bak MDG

- Håper på å vinne

Men at Oslo Frps fylkesleder sier hun er spurt om å bli med i Oslo-politikken flere ganger, men har sagt nei, har hun et klart svar til:

- Jeg kjenner meg ikke igjen i det. Jeg har hilst på Ims Larsen en gang, og da var det jeg som gikk bort til henne. Jeg er blitt forespurt en gang, av tidligere fylkesleder Mazyar Keshvari, sier Liljeroth.

Keshvari ville gjerne ha henne med i fylkesstyret eller organisasjonsutvalget, og Liljeroth takket ja til det siste.

- Jeg er aktiv i lokallaget i Bjerke, og har lyst til å ta med meg engasjementet jeg har vist gjennom mange år i Skedsmo til Oslo. Jeg er forberedt på å tape, men selvsagt håper jeg på å vinne, sier hun.

Kommentarer til denne saken