RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Nord-Korea og Kim Jong-uns evne til å slå til mot USA kan være større enn tidligere antatt, ifølge amerikansk etterretning. Bildet, datert 28. juli, er utgitt av nordkoreanske myndigheter og viser det som skal være prøveoppskyting av en interkontinental rakett.
Nord-Korea og Kim Jong-uns evne til å slå til mot USA kan være større enn tidligere antatt, ifølge amerikansk etterretning. Bildet, datert 28. juli, er utgitt av nordkoreanske myndigheter og viser det som skal være prøveoppskyting av en interkontinental rakett.

Nord-Korea: Vi står klare til å fyre av raketter mot USAs fastland

Sist oppdatert:
Nord-Korea står klar til å fyre av raketter mot USAs fastland, advarer den nordkoreanske avisen Minju Joson i en lederartikkel.

– Landets mektige hær, beredt til å kjempe i enhver krig USA ønsker, står nå klar til å skyte raketter inn på det amerikanske fastlandet. Hæren venter på ordre, skriver avisen i en lederartikkel lørdag.

Les også: Norsk atomforsker: - Uansvarlig å tro at Nord-Korea ikke kan nå USAs fastland med atomvåpen

– Hvis Trump-administrasjonen ikke ønsker at det amerikanske imperiet skal ende i en tragisk undergang, bør de heller snakke og oppføre seg ordentlig, skriver avisen videre.

Nord-Koreas leder kommer til å angre ganske raskt hvis han angriper Guam eller noen amerikansk alliert, sier USAs president Donald Trump.

– Han kommer virkelig til å angre på det, sier Trump fredag om et tenkt scenario der Kim Jong-un skulle gjøre alvor av trusselen om å gå til angrep på øya Guam.

Guam er et lite amerikansk territorium i Stillehavet som huser viktige amerikanske militæranlegg. Det var tidligere denne uka at Pyongyang kom med sin trussel om å angripe øya med fire raketter. Det skjedde etter at Trump sa at Nord-Korea vil bli møtt med «ild og vrede som verden aldri før har sett», dersom landet fortsetter å true USA.

Les også: Trump: Kim kommer til å angre hvis han angriper Guam

Kritiserer retorikken

Tysklands statsminister Angela Merkel kritiserte fredag partenes retorikk, som hun mener er feil framgangsmåte.

– Jeg ser ingen militær løsning på konflikten, og jeg anser det heller ikke som nødvendig, sa Merkel på en pressekonferanse.

Hun ønsket ikke å kommentere hvorvidt Tyskland vil stå sammen med sin NATO-partner USA i en eventuell militær konflikt med Nord-Korea. Hun oppfordret FNs sikkerhetsråd til å fortsette å ta opp saken.

Trump svarte med å si at Merkel ikke snakker for verken USA eller Nord-Korea.

– La henne snakke for Tyskland, sa Trump, som understreket at millioner av amerikanere støtter presidenten sin, som «står opp for landet og dets allierte».

Forbereder seg på er rakettangrep

I en telefonsamtale med Guams guvernør Eddie Calvo fredag kveld forsikret Trump ham om at «USAs styrker står klare til å ivareta sikkerheten for innbyggerne på Guam», ifølge en uttalelse fra Det hvite hus.

Myndighetene på Guam begynte fredag å spre brosjyrer til innbyggerne med tips og råd om hvordan de kan forberede seg på et rakettangrep.

Japan utplasserer rakettforsvar

Japan opplyser at de har utplassert fire PAC-3 rakettforsvarssystemer i fire vestlige regioner lørdag, ifølge det japanske nyhetsbyrået Kyodo News. Dette som en reaksjon på at Pyongyang advarte om at deres raketter kommer til å fly over Shimane, Hiroshima og Kochi før den lander i vannet i Guam.

–Japan vil gjøre alt vi kan for å beskytte japaneres liv og eiendom, sier statsminister Shinzo Abe

(©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere