*Nettavisen* Nyheter.

Nordby er sint

Foto: Scanpix/Morten Holm

Tidligere UDI-direktør Trygve Nordby er grunnleggende uenig i Graver-kommisjonens konklusjoner.

28.05.06 02:17

I intervjuer med Aftenposten og Dagsavisen lørdag, slår han tilbake mot anklagene. For nå er Trygve G. Nordby sint.

- Utvalget fremstiller en ordinær skjønnsutøvelse nærmest som resultat av konspirasjon. Alt som er sagt og gjort i kurder-saken, tolkes i lys av en slik demonisering, sier Trygve G. Nordby til Aftenposten. Han mener det er sterkt av et utvalg å tillegge de som er involvert slike motiver. Han avviser også blankt at han har hatt noen egen politisk agenda i saken med de 197 kurderne, de såkalte MUF-erne, som fikk opphold i Norge, stikk i strid med regjeringens praksis.

- Saken er helt Kafka, sier Nordby med henvisning til Franz Kafkas roman Prosessen. Boka er en beskrivelse av et mareritt der en uskyldig mann blir rettsforfulgt.

Overfor Dagsavisen sier Nordby han reagerer på at Graver-kommisjonen ikke har hørt på eksperter i flyktningrett, som mener UDI holdt seg til loven da de innvilget opphold til de 197 kurdere etter humanitærparagreafen.

Nordby tar selvkritikk på at han ikke informerte den politiske ledelsen om vedtakene, men mener saken har gått utenfor alle tenkelige proporsjoner.

Vil ha nytt departement
Nordby etterlyser også et eget migrasjonsdepartemenet som er knyttet opp mot utenrikspolitikken- Dette feltet må også løftes nærmere utenrikspolitikken. Det handler om internasjonale rettigheter og forpliktelser, sier han.

Graver-granskningen konkluderte med at UDI har praktisert utlendingsloven på tvers av politiske retningslinjer ved å gi opphold til mange flere enn de som fylte kommunalminister Erna Solbergs krav om at bare de som hadde arbeid, ikke var kriminelle, hadde kjent identitet og kunneforsørge familien.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.