Gå til sidens hovedinnhold

Nordea om boligprisene: – Nå er det kjøpers marked

Boligprisene var uendret fra mars til april når man korrigerer for sesongvariasjoner. – Markedet har snudd, nå er det kjøpers marked, ifølge Nordea Norge.

Nominelt steg prisene med 0,8 prosent fra mars til april. Boligprisene er nå 2,2 prosent høyere enn for ett år siden, viser tallene fra Eiendom Norge.

– Den moderate prisutviklingen i boligmarkedet fortsetter også i april. Så langt i år har det vært mange boliger til salgs over det meste av landet. Samtidig er det også mange boligkjøpere i markedet. Dette skaper et høyt aktivitetsnivå med mange visninger, mange salg og stabil utvikling i boligprisene, sier administrerende direktør Christian Vammervold Dreyer i Eiendom Norge.

Det er mange som vil kjøpe, men det er også mange boliger til salgs, poengterer John Sætre, leder for personmarkedet i Nordea Norge.

– Markedet har snudd, nå er det kjøpers marked. Det er mange boliger ute på markedet, og det gjør at kjøperne kan være mer kresne og tilbakeholdne. Derfor kan det ta lenger tid å få solgt, men vi ser at de fleste får solgt innenfor en tidsramme som er forsvarlig, sier han.

– Stabilt og velfungerende marked

Ifølge leder Terje Buraas i DNB Eiendom rapporterer selskapets meglere om godt besøkte visninger og boliger som ofte går over prisantydning.

– Når det gjelder de store byene, fikk vi som forventet en flat prisvekst for Trondheim og Stavanger, mens vi ser større aktivitet og vekst i Bergen og særlig Oslo. I Oslo ser vi nå et betydelig høyere aktivitetsnivå og større betalingsvilje, og omsetningene går raskt, sier Buraas.

Boligmarkedet er for tiden svært stabilt og velfungerende, og alt tyder på at det vil vedvare, konstaterer administrerende direktør Carl O. Geving i Norges Eiendomsmeglerforbund.

– Riktignok er det regionale variasjoner, men markedet er gjennomgående preget av en trygghet som utløser god etterspørsel, sier Geving.

Oppgang så langt i år

I april ble det solgt 7.850 boliger i Norge, noe som er 2,8 prosent færre enn i tilsvarende måned i 2018. Så langt i 2019 er det solgt 6,2 prosent flere boliger enn i samme periode i 2018.

I april ble det lagt ut 8.655 boliger til salgs i Norge, noe som er 9 prosent færre enn i samme måned i 2018. Så langt i år har utviklingen imidlertid gått i positiv retning – med en økning på 7,5 prosent fra samme periode i fjor i tallet på boliger lagt ut for salg.

– Boligmarkedet er i god balanse. Det er blitt solgt mange boliger sist måned, selv om påsken i sin helhet falt i april i år. Vi har et velfungerende marked, noe som understrekes av det høye aktivitetsnivået. Så langt i år er det solgt langt flere boliger enn i rekordåret 2018, sier Christian Vammervold Dreyer i Eiendom Norge.

Tregest i Kristiansand

Det tok i gjennomsnitt 43 dager å selge en bolig i april 2019, noe som er seks dager mindre enn i april i fjor. Raskest salgstid hadde Oslo med 21 dager, og tregest salgstid hadde Kristiansand med 80 dager.

– Salgstiden har så langt i 2019 vært høyere enn på mange år, men i april gikk salgstiden en del ned, og det tok kortere tid å selge en bolig i april i år sammenlignet med samme måned i fjor. Raskere salgstid i flere av de største byene bekrefter at det er stor aktivitet i markedet over hele landet, sier Dreyer.

Sterkest sesongkorrigert prisutvikling i april hadde Hamar inkludert Stange på 1 prosent. Svakest var utviklingen i Bergen, der det var en nedgang på 0,8 prosent.

Kommentarer til denne saken