*Nettavisen* Nyheter.

Nordmann dømt til åtte års fengsel for terrorvirksomhet

  Foto: Faksimile (Politiet)

PST fornøyd med dommen. - Min klient er uenig og skuffet. Vi vurderer anke, sier forsvarer Thomas Randby til Nettavisen.

07.10.15 10:34

Klikk på bildet for å forstørre.

Forsvarerne Thomas Randby og Hilde Wiig Nicolaysen forsvarer 24-åringen fra Fredrikstad. Foto: Heiko Junge (NTB scanpix)

En norsk mann ble i dag dømt til åtte års fengsel for terrorvirksomhet. Dommen er i tråd med aktors påstand.

Dommen er ikke rettskraftig.

- Min klient er uenig i og skuffet over dommen. Jeg vil i løpet av kort tid, sammen med klienten, gå gjennom dommen og vurdere en anke til lagmannsretten, er alt forsvarer Thomas Randby vil si til Nettavisen på nåværende tidspunkt.

24-åringen fra Fredrikstad har hele tiden hevdet at han var i Syria for å drive humanitært arbeid. I mai ble han tiltalt for å ha kjempet med IS og og al-Nusra-fronten, som har forgreininger til al-Qaida. Han var også tiltalt for å ha planlagt terror i Syria.

Tiltalte ble pågrepet ved retur til Norge, etter å ha vært i Syria, syvende februar 2014, før han ble innlagt på sykehus med skuddskader i foten. Han ble deretter pågrepet på nytt femte desember 2014, og har siden sittet i varetekt.

Politiets sikkerhetstjeneste mener den strenge dommen er riktig.

- Påtalemyndigheten er godt fornøyd med dommen. Retten har fulgt oss på alle vesentlige punkter. Dommen er streng, og viser at domstolen tar denne problematikken på alvor, sier politiadvokat i PST Anne Karoline Staff til Nettavisen.

Skuddsikker vest

Mannens "gjennomføringsvilje må karakteriseres som stor", har retten fastslått.

Mannen har hele tiden nektet straffskyld etter tiltalen, og i den avsluttende prosedyren krevde forsvarerne Thomas Randby og Heidi Wiig Nicolaysen full frifinnelse for sin klient.

Datakyndige hos PST har gått grundig gjennom en laptop, flere mobiltelefoner og tre minnepenner.

Klikk på bildet for å forstørre.

Dette skal ifølge politiet være den domfelte 24-åringen. Foto: Politiet

I dommen heter det blant annet:

"Retten har vurdert nøye om det finnes holdepunkter som underbygger tiltaltes forklaring om at hans mål med reisen var humanitært arbeid. Riktignok legger retten til grunn at tiltalte og Xxxxx hadde med flere sekker med insamlede klær til sivilbefolkningen i Syria da de kjørte nedover høsten 2013. Men bortsett fra dette, ett fotografi av en ambulanse og en bestilling av en sanitetslomme til en skuddsikker vest, er det i omfattende fremlagte bevismaterialet fra Facebook-kommunikasjon, chat-meldinger, e-poster og i øvrige beslag, ingen ting som underbygger at tiltalte drev med humanitær virksomhet i Syria. Etter det opplyste skal til sammen ca. 10.000 Facebook-meldinger være undersøkt av PST".

24-åringen har erkjent at han skaffet seg våpen i Syria, men har sagt at det var på grunn av egen sikkerhet. Han kom hjem til Norge i februar i fjor med et skuddskadet ben. Han ble lagt inn på Ahus og operert for skadene der.

I dommen står det også:

"Tiltalte hadde fullt ut oppfrlt sin rolle etter avtalen, og hans gjennomføringsvilje må karakteriseres som stor. Han var sågar på vei tilbake til Syria for å slutte seg til IS (ISIL) på ny (etter å ha returnert til Norge med skuddskader, journ. anm.). De aktuelle skadene ved organisasjonenes likvideringer av sivile og andre overgrep er store, og har stor symbolverdi utover de konkrete overgrepene."

Tusenvis av Facebook-meldinger

Som bevisgrunnlag har PST gått gjennom 10.000 Facebook-meldinger. I tillegg viste aktoratet frem bilder av den tiltalte 24-åringen poserende med våpen, under rettssaken.

Forsvarer Randby har ytret seg skeptisk til bruk av Facebook-materiale i en så alvorlig straffesak, både i retten, og til pressen.

- Jeg kan forstå det generelle utgangspunktet om å være skeptisk til Facebook som bevis alene. Det ser jeg også at retten har vært. Men de har tross alt lagt til grunn et massivt omfang, i tillegg til e-poster og kommunikasjonskontroll. Så det er et mer sammensatt bevisbilde, sier Staff.

Klikk på bildet for å forstørre.

Aktor og statsadvokat Geir Evanger Foto: Heiko Junge (NTB scanpix)

- Man finner ingen spor i denne korrespondansen som tyder på humanitært arbeid sa statsadvokat Geir Evanger i sin prosedyre tirsdag 30. juni.

Dette var første gang straffelovens § 147 a ble prøvd for retten mot en norsk fremmedkriger. Enkelt forklart går den på å skape frykt, i dette tilfellet, i den syriske befolkningen.

Mannen var også tiltalt for straffelovens § 147 d som går på støtte og planlegging av terrorhandlinger.

- Farlige og voldelige terrororganisasjoner

I dommen bemerkes det også:

"Retten har funnet det bevist at ISIL og Jabhat al-Nusra på ingen måte er forkjempere for å bevare eller gjenskape demokratiske verdier. De er snarere svært farlige og voldelige terrororganisasjoner som ved bruk av bl.a. skytevåpen og eksplosiver, ved drap på-og andre alvorlige overgrep mot sivilbefolkningen, kjemper for opprettelse av en islamsk stat og innføring av ekstremistiske islamistiske regimer. Kampen føres helt uavhengig av folkemeningen og demokratiske prinsipper. Sammenligningen med frihetskamp for å bevare eller gjenskape demokratiske verdier virker da lite treffende. Retten kan ikke se at det i denne saken er grunn til å tolke straffebestemmelsen innskrenkende."

Det er bare en gang tidligere avsagt dom for brudd på straffelovens §147 d, som omhandler deltakelse og støtte til en terrororganisasjon. Den dommen falt i Oslo tingrett åttede mai, hvor tre personer ble dømt for å ha deltatt i terrororganisasjonen IS (ISIL) i 11 måneder. Seks av dem var gjort i aktiv tjeneste i Syria.

Retten la i den saken til grunn at de tre deltok med ulike typer gjøremål, så som bevæpnede, militære oppdrag, logistikkarbeid og oppgaver av humanitær karakter.

- Dette var en veldig viktig dom som jeg forventer har en preventiv effekt for andre som vurderer å reise til Syria og slutte seg til terrorgrupper. Dommen bekrefter at vi er på riktig vei. Vi kommer til å fortsatte arbeidet med full styrke, og jeg håper det sender et viktig signal, avslutter Staff til Nettavisen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag