RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Nordmann tiltalt for krigsforbrytelser

Sist oppdatert:
Krigsforbrytersak opp i norsk rett for første gang siden andre verdenskrig.

Det nasjonale statsadvokatembetet har tatt ut en historisk krigsforbrytertiltale mot en norsk statsborger (41) som kom hit som asylsøker fra Bosnia-Hercegovina, melder Aftenposten.

Fristed
Tiltalen gjelder overgrep mot 18 sivile bosniske serbere under krigen i Bosnia i 1992. De skal ha bli utsatt for forbrytelser mot menneskeheten.

Ofrene skal ha blitt utsatt for slag, stikking med nåler og psykiske overgrep. To kvinner skal ha blitt voldtatt en rekke ganger av soldatene, flere ble tvunget til å drikke urin og flere ble utsatt for fiktive henrettelser.

- Det er påstått at Norge er et fristed for krigsforbrytere. Denne tiltalen bør være et signal om at det ikke er tilfelle. Det kan forventes mange slike tiltaler i årene fremover, sier statsadvokat Pål K. Lønseth.

21 års fengsel
Ifølge NRK var det som soldat og befalingsmann i den kroatiske paramilitære styrken "HOS" (Croatian Defence Forces) at den norske statsborgeren fra Bosnia skal ha gjort seg skyldig i alvorlige overgrep.

Strafferammen er på 21 år.

Rettssaken starter 27. august i Oslo tingrett. Flere vitner vil bli fløyet inn fra Bosnia og andre land. Tiltalte nekter skyld.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere