*Nettavisen* Nyheter.

Nordmenn drikker minst i Norden

Ifølge Nordisk statistisk årsbok for 2004, er nordmenn blitt mer måteholdne. Vi spiser nemlig både mindre kjøtt og poteter, og drikker minst alkohol i hele Norden.

08.11.04 11:28

Statistikken viser at innbyggerne i de nordiske landene slett ikke ligner hverandre.

Kjøttsultne dansker
Danskene spiser mer kjøtt enn alle de andre nordiske landene – 106 kilo per person i fjor. Norge ligger på bunn i kjøttforbruk i Norden: Hver nordmann spiste i snitt 63 kilo kjøtt i 2003, og her i landet var svinekjøtt mest populært, viser tallene fra Statistisk sentralbyrå.

Litt sunnere enn våre naboer er vi også. Nordmenn spiser nemlig mest fisk av alle. Hele 55 kilo fisk og skalldyr spiste hver nordmann i fjor.

Om det er Fedon som har skylda, er ikke sikkert, men potetforbruket blant nordmenn har gått ned med ti kilo fra 2002 til 2003. I fjor spiste vi i snitt 76 kilo poteter, noe som tilsvarer drøye 200 gram potet om dagen.

Lite alkohol
På Grønland indikerer tallene for 2002 at hver person over 15 år kjøpte 12,3 liter ren alkohol (øl, vin og sprit) per år, noe som gir den høyeste summen i noe nordisk land.

Nordmenn kjøpte minst – 5,9 liter ren alkohol per person over 15 år. Det er likevel en økning på 0,4 liter fra året før.

I 2002 brukte nordmenn nesten 5 prosent av husholdningens utgifter på alkoholholdige drikker, tobakk og narkotika.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.