RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Nordmenn evakuert

Sist oppdatert:
Flere nordmenn ble evakuert fra sine hoteller langs stranden da tsunami-alarmen gikk i Thailand mandag. Rundt 600 norske turister ferierer i området.

- Fem minutter over midnatt lokal tid brøt de gjennom på alle nyhetssendinger med tsunami-varselet. Samtidig begynte politiet å kjøre i gatene her med sirener, forteller Frode Haukås på telefon fra Karon. Nordmannen driver hotellet Two Vikings, som hadde 44 gjester da tsunami-alarmen gikk .

Haukås forteller til TV 2 Nettavisen at evakueringen gikk greit, men at det var tilløp til panikk, særlig blant de fastboende.

- Alle er nå evakuert opp i høyden. Evakueringen gikk rimelig raskt. Blant thaiene var det veldig tilløp til panikk, men turistene tok det mer fattet, sier Haukås til TV 2 Nettavisen.

Star Tour evakuerte gjester
Star Tour, som har 200 norske gjester i hovedsak i Phuket og Krabi, valgte å evakuere sine strandhoteller.

- Vi har nå aktivert vår varsling og evakuerer gjestene på strandhotellene i Thailand, sa informasjonssjef Lena Petersson i Star Tour til TV 2 Nettavisen tidligere mandag kveld.

Ving og Saga
I tillegg til Star Tours rundt 200 gjester har charterselskapene Ving og Saga solreiser til sammen 462 norske turister i Thailand for øyeblikket.

- Vi har vært i kontakt med vår representant i Thailand, og følger utviklingen kontinuerlig, sier salgsdirektør Marie-Anne Zachrisson i My Travel, selskapet som eier Ving og Saga.

Ingunn Vatne ved den norske ambassaden i Thailand bekrefter overfor TV 2 Nettavisen at det er gått ut et tsunami-varsel i området.

Alarmen ble senere avblåst, og ingen nordmenn skal på noen måte ha kommet til skade i Thailand, opplyser UD i en pressemelding natt til tirsdag.

Utløste panikk
Arnfinn Engeset, som befinner seg i Patong Beach, forteller til TV 2 Nyhetene at politiet har evakuert folk bort fra strandsonen. Folk har evakuert til trygge områder i høyden av frykt for en tsunami-bølge. Engeset forteller om engstelse og panikk blant folk som i natt lokal tid ble evakuert.

Fikk telefon fra ambassaden
Sjømannsprest Rune Birkeland ved sjømannskirken i Phuket befinner seg nord i Thailand. Han ble varslet om skjelvet og tsunami-varselet av den norske ambassaden i Thailand.

- Jeg kommer til å reise ned så fort som mulig i morgen tidlig. Jeg har ikke klart å få kontakt med noen av mine medarbeidere på telefonen, men jeg følger med på nyhetene her. Det ser ut til å gå bra, men slike hendelser utløser selvsagt engstelse og frykt, sier Birkeland på telefon til TV 2 Nettavisen.

- Ripper opp i gamle sår
Birkeland forteller at mange av de som reiser til Thailand og oppsøker Sjømannskirken og pårørendesenteret i bydelen Kata i Phuket kommer for å bearbeide sorg og inntrykk etter katastrofen 26. desember.

- Det er første gang siden tsunami-katastrofen at det er behov for evakuering. Jeg tenker spesielt på de som var der sist og har en traume i seg. Slike hendelser ripper opp i gamle sår, sier Birkeland.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere