Nordmenn får ikke hjelp på jobben

Bare tre av ti arbeidstakere har hatt en fysioterapeut på besøk for å vurdere arbeidsplassen, viser en fersk MMI-undersøkelse.

Ifølge Den store muskel- og skjelettundersøkelsen 2004 er det bare 28 prosent av alle ansatte som har fått en slik vurdering på arbeidsplassen sin, heter det i en pressemelding fra Norsk fysioterapiforbund (NFF).

– Det er urovekkende få som har fått arbeidsplassen sin vurdert av fysioterapeut, tatt i betraktning at muskel- og skjelettplager er den vanligste årsaken til sykmeldinger, sier Elin Engeseth, nestleder i NFF.

Har spesialkompetanse
Engeseth opplyser at fysioterapeuter har spesialkompetanse for tilrettelegging av arbeidsplasser. En rekke fysioterapeuter er også spesialister innenfor ergonomi.

– Disse er grundig skolert ut over grunnutdanningen, og kan vurdere både det fysiske og det psykososiale arbeidsmiljøet. Lys, luftkvalitet, organisering av arbeidsdagen, sittestilling og trivselsfaktorer er bare noe av det som blir satt under lupen. Med enkle grep kan arbeidsdagen bli bedre for den enkelte, og bedriften kan oppleve at sykefraværet går ned, sier Engeseth.

– Det er nok fortsatt mange som ikke kjenner til dette tilbudet. Her må trygdekontorene komme mer på banen overfor bedrifter som sliter med sykefravær. Det lokale trygdekontoret kan også selv rekvirere arbeidsplassvurdering ved fysiotereapeut, sier Engeseth.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.