*Nettavisen* Nyheter.

Nordmenn gir blaffen

Hver tredje nordmann avviser at global oppvarming er vår egen skyld, viser ny undersøkelse.

30.01.07 16:00

Ikke i noe annet europeisk land oppgir en så stor andel av befolkningen at de mener dette, opplyser Melinda Butts, talskvinne i AC Nielsen til Nettavisen. Mange av oss ser heller ikke på global oppvarming som noe veldig alvorlig problem.

De oppsiktsvekkende resultatene kommer fram i en fersk undersøkelse fra AC Nielsen, der nettbrukere fra 46 land har deltatt.

Ikke vår skyld
En av tre nordmenn, 36 prosent av oss, tror ikke at global oppvarming er menneskeskapt.

Ni prosent mener global oppvarming har naturlige årsaker, mens drøye halvparten av oss mener global oppvarming skyldes en kombinasjon av de to, opplyser Melinda Butts til Nettavisen.

I gjennomsnitt tror 50 prosent av dem som har deltatt i undersøkelsen at global oppvarming er menneskeskapt, melder Reuters.

39 prosent av oss nordmenn ser på global oppvarming som et veldig alvorlig problem, mot 57 prosent av Europa for øvrig. 48 prosent oppgir at dette er et ganske alvorlig problem, mens 7 prosent ikke mener global oppvarming er noe problem i det hele tatt.

Mest bekymret
Latin-amerikanere er dem som bekymrer seg mest for global oppvarming, særlig dem som bor i områder forskere mener vil bli hardt rammet av klimaendringer i framtida.

Nord-amerikanere er derimot blant dem som bryr seg minst. Men til og med i USA er det flere (43 prosent) som ser på global oppvarming som et svært alvorlig problem enn i Norge.

Det er likevel oppsiktsvekkende at 13 prosent av amerikanerne oppgir at de aldri har hørt eller lest noe om global oppvarming.

Har kjent det på kroppen
- De landene som er mest oppmerksomme på og opptatt av global oppvarming er ikke overraskende dem som har opplevd konsekvensene på kroppen de siste årene, sier Patrick Dodd, president i AC Nielsen Europa.

99 prosent av tsjekkerne oppgir at de kjenner til global oppvarming. Det samme gjelder for 98 prosent av kineserne, portugiserne, russerne og thaiene.

96 prosent av oss nordmenn kjenner til utviklingen, viser undersøkelsen.

I august 2002 sto den tsjekkiske byen Praha under vann og 40.000 mennesker ble evakuert fra sine hjem. Vannmassene gjorde enorme skader på den vakre byen. Voldsomme skogbranner har de siste årene herjet i Portugal.

Sommeren 2003 gikk inn i historiebøkene som den varmeste noensinne i Europa. Bare i Frankrike døde nesten 15.000 personer som følge av den stekende varmen.

Undersøkelsen viser at Frankrike (80 prosent) og Brasil (81 prosent) er landene der flest ser på global oppvarming som et svært alvorlig problem.

- En skam
Miljøorganisasjonen Fremtiden i våre hender betegner resultatene som skammelige og at de avslører en ekstrem egosentrisk holdning blant mange nordmenn.

-Dette var veldig overraskende og veldig deprimerende. Jeg var sikker på at den unormale høsten hadde gjort dypt inntrykk, sier Steinar Lem i Fremtiden i våre hender.

Han mener det er to grunner til at nordmenn ikke bryr seg mer.

-Den ene grunnen er at vi har økonomiske interesser av at oljealderen fortsetter. Den andre er at vi ikke er så direkte rammet. Mange har også den Frp-aktige vulgærholdningen at det hadde vært hyggelig om det ble litt varmere., sier Lem til Nettavisen.

90 prosent sannsynlig
Fredag legger forskere frem en fersk rapport om klimaet. Rapporten konkluderer ifølge Reuters med at det er 90 prosent sannsynlig at menneskelig aktivitet er hovedårsaken til oppvarmingen de siste 50 årene.

25.408 deltok i undersøkelsen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.