RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Nordmenn i kø for elektrosjokk

Nordmenn står nå i kø for å få elektrosjokk mot depresjoner, manier og psykoser. Det er dramatisk økning i behandling med elektrosjokk.

Psykiatrisk klinikk på Haukeland Universitetssykehus i Bergen har økt bruken av elektrosjokk med hele 200 prosent de siste fem årene, skriver Vårt Land.

Kapasiteten er sprengt og mange står på venteliste for å få elektrosjokk ved Psykisk helsevern på St. Olavs Hospital i Trondheim.

Også ved klinikk for psykisk helse på Aker Universitetssykehus i Oslo er det en klar tendens at stadig flere som ber om å få elektrosjokkbehandling.

Ledelsen ved klinikkene mener forklaringen på den voldsomme økninger er bedre dokumentasjon på at elektrosjokk gir vesentlig bedre resultat enn behandling med antidepressiva eller samtaleterapi.

Nicholson ødela
Elektrosjokkbehandling ble først tilbudt på 1930-talet. To elektroder blir festet til hodet, og svak strøm nullstiller hjernecellene. Pasientene sover se gjennom behandlingen med kortvarig narkose og muskelavslappende medisin.

ECT, som behandlingen kalles, kan ikke brukes med tvang, med unntak av nødsituasjoner.

Jack Nicholson har fått skylden for at bruk av elektrosjokk kom i miskreditt, etter filmen «Gjøkeredet», der han spilte en psykatrisk pasient. Psykiatrien mener regissøren blandet sammen elektrosjokk og lobotomi.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere