*Nettavisen* Nyheter.

Nordmenn i Nepal forberedt på flere netter utendørs

KATASTORFE: Jordskjelvet i Nepal lørdag har ført til store ødeleggelser. Så mange som 4.500 fryktes omkommet. Her fra byen Bhaktapur. Foto: Navesh Chitrakar (Reuters)

Katmandu/Oslo (NTB-Birgitte Iversen): Alle sover og oppholder seg ute på gater og åpne plasser, forteller Kari Helene Partapuoli, som er i hovedstaden Katmandu.

Partapuoli som er leder av Utviklingsfondet ankom Nepal kort tid før jordskjelvet lørdag, forteller at hun og de to andre nordmennene i reisefølget har sovet ute i natt og nå avventer situasjonen.

– Vi sitter stille under åpen himmel. Vi har lite overblikk og lite informasjon selv. Men her vi befinner oss er situasjonen rolig, men det er stor usikkerhet, forteller hun til NTB.

Hun sier de fleste bygningene står i den delen av hovedstaden som hun befinner seg i.

Mange etterskjelv

Partapuoli sier det er vært en rekke små og store etterskjelv i døgnet som har gått.

– Noen sier at det har vært så mange som hundre, og det kan godt være, vi har merket mange av dem. Det største så langt kom for noen timer siden og målte 6,7 på Richters skala, og det kjente vi svært godt, sier hun.

Hun forteller at de fleste som befinner seg i Katmandu har trukket utendørs og har tilbrakt natten ute.

– På alle åpne plasser, fortau og der det går an, så settes det opp midlertidige soveplasser og leirer. Folk tar med tepper, puter og ting ut. Det er mange butikker som har stengt, så det er litt køer foran de kioskene som har mat og vann, forteller hun.

Løp ut på rullebanen

Partapuoli sier de er forberedt på å tilbringe flere netter ute. Flyplassen i Katmandu er stengt og det er uvisst når de kan dra hjem igjen.

Hun befant seg på flyplassen da skjelvet kom. Hun forteller om fullt kaos på flyplassen og at ingen av de ansvarlige der gjorde noen forsøk på evakuering.

Passasjerene og ansatte løp på eget initiativ ut på rullebanene hvor de ble sittende i flere timer.

– Det virkelig katastrofen her er den manglende jordskjelvberedskapen. Dette er jo også en varslet katastrofe, sier hun. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.