*Nettavisen* Nyheter.

Nordmenn kan bli fratatt hunden

HER HENTES VALPEN: Wilma i buret og en gråtende Maren ved siden av. Foto: Jon Engelsgaard (Dittdyr)

Hunden din kan være chippet og ulovlig.

GÅ RETT TIL DYRESIDEN

Chippen avslører hunden din, fordi den forteller hvilket land hunden er fra. Chippene opereres inn for å gi et seriøst inntrykk, men en norsk veterinærer som leser av en chip kan enkelt se hva som er opprinnelseslandet.

- Er valpen for ung for å være lovlig innført fra opprinnelseslandet, vet Mattilsynet at valpen din er ulovlig, sier seksjonssjef Tor Olav Aas. Tips fra publikum har også kommet inn.

Les også:- De tar hunden min!

Mange har blitt lurt
Fem hundeeiere har meldt seg til Mattilsynet etter medieoppslagene om valpene som ble tatt i forrige uke.

Da ble to menn med base i Halden stoppet på grensa med åtte ulovlige valper i bagasjen. De tilhører en ungarsk smuglerbande som har smuglet inn over 30 valper på flere turer over grensen.

Hundene, hovedsakelig mopser, chihuahuaer og bulldogger, har blitt lagt ut for salg på finn.no. Banden ser ut til å spesialisert seg på unge jenter og par som de har lurt trillrundt. Metoden er den samme:

- Det var flere voksne som snakket svensk/norsk. De fremsto som svært ordentlige og hadde gode grunner for å møte oss i sentrum med valpen. Selgerne hadde også med seg et barn, forteller ”Lena”

Hun ønsker ikke å stå fram med fullt navn fordi hun føler seg rundlurt.

Les også:Bande smuglet miniatyrhunder

Les også:Disse kan dø

Livredd for å bli tatt
– Dette er så ille som det kunne ha blitt. Jeg vurderte å kjøpe valp i Sverige, men ville ikke bryte loven. Derfor valgte vi å kjøpe Bella i Norge. De hadde med seg veterinærkort på mopsen. Stamtavle var ikke så viktig siden vi ikke skulle avle på henne.

25-åringen så ingen annen utvei enn å melde seg til Mattilsynet da hun skjønte at valpen var blitt smuglet.

- Jeg hadde ikke klart å gå rundt og tenke på at hun kunne bli oppdaget, tatt og avlivet når som helst. Hun er jo chippet .

Nå skal den tre måneder gamle valpen i fosterpleie hos en slektning i Belgia.

Mopsen Leif ble solgt til paret i Stavanger-området på samme vis.

- Selgerne var utrolig flinke til å manipulere, forteller ”Mari”

Leif er nå i karantene og skal sendes til Budapest søndag. Her vil han bli fulgt opp og sosialisert i fire måneder før han kan vende tilbake til Norge når han er erklært rabiesfri.

Reiser på søndag
Maren kjøpte valpen Wilma på togstasjonen i Halden for en måned siden. Selgerne manipulerte henne ved å påpeke at valpen ville ha det best om de slapp å vente lenge på neste tog. Derfor passet det best å møtes på stasjonen. Maren så på to valper, valgte den ene og betalte 11 000 kroner før hun satte seg på toget til Oslo. Hun er blitt svært knyttet til hunden sin. Men Wilma ble oppdaget og tatt av Mattilsynet forrige onsdag. Valpen befinner seg nå i karantene på Skiptvet. Søndag skal Maren følge hunden til Budapest, sammen med Ditt dyr. Budadogs, som skal sørge for oppholdet i Ungarn, har allerede funnet en fosterhjem til Wilma.

- Jeg er utrolig glad for at dette ordner seg. Når det først gikk så galt, er det en stor lettelse å vite at hun skal leve og komme tilbake til meg, sier Maren.

Les også: Maren får tilbake mopsen sin

Les også: Her blir Wilma tatt

Varsler veterinærene
-Ved besøk hos veterinær er det ikke rutine å undersøke chip, men vi underretter veterinærer om denne muligheten, sier Aas i Mattilsynet.

Få magasinet Dittdyr rett hjem i posten. Bestill her, kr 279 for seks utgaver:

HTML EMBED

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.