RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Nordmenn mistenkt for spionasje

Sist oppdatert:
To norske reiseledere er fratatt sine visum til Russland og beskyldes for å ha arrangert «spionasjeturer» for Nato-folk under dekke av å ha med turister.

Daglig leder Arne Wikan i Pasvik Turist har aldri fått noen offisiell begrunnelse for hvorfor han ikke får besøke Russland. Men da han nylig fikk oversatt en artikkel i murmanskavisen «Vecherny Murmansk», fikk han sjokk, skriver avisen Finnmarken.

«Agenter»
I avisen hevder lederen for etterretningen, SFB (tidligere KGB), at to agenter skal ha drevet spionasjevirksomhet mot Russland. Den norske reiselederen er ikke navngitt i avisen, men VG, som også omtaler saken, får bekreftet fra en SFB-ansatt at det er Wikan som beskrives.

- Absurd
– Selv om det er aldeles absurd, må jeg forholde meg til dette. I artikkelen kan en lese at jeg skal ha solgt turer til representanter for NATO, samtidig som disse skal ha drevet legal rekognosering, sier Wikan til Finnmarken.

Han legger ikke skjul på at han har hatt med ansatte fra Forsvarets høyskole til Russland, og at de har besøkt forsvarsanlegg, men det var helt åpne besøk med informasjon om landets kultur og historie.

For noen uker siden ble også Wikans kollega Tor-Olaf Jacobsen utvist, uten begrunnelse.

Utenriksdepartementet sier til VG at man undersøker utvisningssakene fra nord og avventer svar fra russiske myndigheter.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere