*Nettavisen* Nyheter.

Nordmenn ønsker strengere terrorlover

Over halvparten av norske kvinner og menn sier ja til at terrormistenkte kan bli holdt fengslet i inntil tre måneder uten å bli fremstilt for en dommer.

23.10.05 06:27

Det viser tall fra en undersøkelse gjennomført av Norsk Respons i forkant av Grunnlovskonferansen 2005, skriver Dagbladet. Samtidig svarer 60 prosent at de aksepterer en innskrenking av ytringsfriheten ved å forby ytringer som oppfordrer til terror.

Ifølge undersøkelsen er det flest eldre personer, Frp-velgere og personer med lav inntekt og udanning som kan godta strengere terrorlover. Kvinner og RV- og SV-velgere er derimot mest skeptisk.

- Svarene viser at I møtet med frykten er folk villig til å gi opp allmenne rettigheter til fordel for det de ser på som beskyttelse. Det aktualiserer spørsmålet om Grunnloven gir tilstrekkelig beskyttelse mot svingninger i opinionen. For folk flest mener samtidig at Grunnloven ikke skal være lett å forandre, sier professor Frank Aarebrot ved Universitetet i Bergen til Dagbaldet.

Den kjente forskere er en av initiativtakerne til Grunnlovskonferasen 2005. Han er overrasket over at det er så mange som vil gi politi og påtalemyndighet langt mer vidtrekkende fullmakter.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag