Nordmenn på «lykkepille»-toppen

Nordmenn er på europatoppen i bruk av antidepressiva. Men britiske eksperter advarer mot overforbruk av «Lykkepillen».

De aller fleste med depresjoner bør erstatte antidepressiva med samtaleterapi og trening, mener britiske psykiatere.

Mandag kommer legemiddelverket i Storbritannia til å advare britiske leger mot å fortsette med sin liberale utskrivingspraksis av de såkalte SSRI-medikamentene, også kalt lykkepiller.

- Unødvendig bruk
-Flere hundre tusen mennesker med milde eller moderate depresjoner er blitt satt på kraftige antidepressive medikamenter. Dette er helt unødvendig, sier framtredende britiske psykiatere til avisa The Observer søndag.

Psykiaterne anbefaler pasientene med milde eller moderate depresjoner til å erstatte lykkepillene med samtaleterapi, gjerne sammen med fysisk trening. Såkalte SSRI-medisiner ble forbudt å skrive ut til personer under 18 år i 2003, blant annet fordi man mistenker at pillene kan utløse selvmordstanker hos unge mennesker.

Anbefaler gruppeterapi
Cirka 8 prosent av den norske befolkningen lider til enhver tid av en klinisk depresjon, men de fleste har sykdommen i mild form. Psykiater og rådgiver Odd Steffen Dalgard ved Nasjonalt folkehelseinstitutt mener også en stor andel av nordmenn som får antidepressiva, bør vurdere å benytte seg av gruppe- eller samtaleterapi.

- Jeg har sett på flere statistikker at Norge kommer inn blant de europeiske landene som bruker mest antidepressiva. Disse medikamentene er nyttige ved alvorlige tilfeller av depresjoner, men ved milde, moderate former for depresjon tror jeg de brukes for mye i dag, sier psykiater og rådgiver Odd Steffen Dalgard ved Nasjonalt folkehelseinstitutt til NTB.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.