RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Nordmenn tatt for trygdesvindel av 210 millioner kroner

Foto: Lise Åserud (NTB scanpix)
Sist oppdatert:
Nav brukte 85 millioner kroner på å anmelde 1199 personer.

Det er det høyeste svindelbeløpet Nav har avdekket i løpet av et år.

På toppen av svindelstatistikken troner Oslo, hvor 192 personer er anmeldt for å ha svindlet Nav for over 35,5 millioner kroner. I Rogaland er 115 personer anmeldt for å ha svindlet 18,8 millioner kroner, mens 110 personer i Hordaland er anmeldt for svindel av 18,7 millioner kroner.

Vil ta flere i utlandet

Kun fem nordmenn bosatt i utlandet er anmeldt for å til sammen ha svindlet 1,6 millioner kroner.

Her kan du se de ferste tallene (ekstern lenke).

Seksjonssjef Magne Fladby i Nav, sier til Nettavisen at sakene hvor personer er blitt anmeldt for å ha svindlet Nav avdekkes på flere måter.

- Noe oppdages gjennom saksbehandlingen ved at saksbehandler fatter mistanke, de fleste sakene avdekkes gjennom samkjøring av interne registre hvor meldekortene kontrolleres mot arbeidstakerregisteret. Vi får også en del meldinger fra offentlige kontrollmyndigheter som Skatteetaten og noen tips i tillegg til dette, sier Fladby.

- Det bor over 100.000 nordmenn i utlandet bare i Europa, og bare fem er anmeldt for å ha svindlet Nav. Er ikke det et lavt antall?

- Jo, det finnes langt flere saker hvor personer er anmeldt og vi mistenker vedkommende for å være i utlandet uten å melde fra til Nav. I 2012 anmeldte Nav 84 personer i 70 land, for 15 millioner kroner. Når noen som mottar trygd bor i utlandet er det vanskelig å kontrollere, vi har ikke de samme samarbeidspartnerne som vi har i Norge, sier han.

- Hvordan skal dere ta flere?

- Vi har et eget utenlandsteam som jobber utelukkende med saker som har relasjon til brukere som mottar trygd i utlandet. I de fleste sakene har vi mistanke om at personene er i utlandet uten å ha meldt fra til Nav.

Bruker 85 millioner kroner på kontroll

- Dere sier også at dere frykter store mørketall, hva baserer dere det på?

- For noen år siden foretok Proba samfunnsanalyse en undersøkelse på oppdrag for Arbeidsdepartementet hvor de anslo at seks prosent misbruker sykepengeordningen. Bare det misbruket utgjør to milliarder kroner. På det grunnlaget tror vi også at det er mørketall på andre områder, sier han.

Årlig utbetaler Nav over 330 milliarder kroner i ulike ytelser. Fladby tror de aller fleste som mottar penger fra Nav er ærlige, men sier at en det fort blir store summer om bare en liten andel svindler.

- Hvor store utgifter har dere årlig med å avdekke trygdemisbruk?

- Det vi vanligvis sammenligner med er utgiftene i forbindelse med straffesakene, det vil si virksomheten hos Nav Kontroll. De totale utgiftene til denne kontrollvirksomheten er omkring 85 millioner kroner i 2012. Når det etterspørres et «regnskap» som viser lønnsomheten, må det også tas i betraktning at stønadene blir redusert eller stoppet framover i tid, det vil si fremtidige innsparinger. Nav har gjort noen slike beregninger tidligere som viser at det offentlige får igjen omkring 4 kroner for hver krone som benyttes til dette arbeidet.

Rekordsvindel av sykepenger

NAV har anmeldt 142 personer for svindel av sykepenger. Aldri har så mange blitt anmeldt for svindel av sykepenger på ett år. Anmeldelsene dreier seg om svindel av 30 millioner kroner. De anmeldte er mistenkt for å ha oppgitt en høyere inntekt enn de faktisk har hatt, arbeidet svart mens de mottok sykepenger, eller begynt i jobb hos en annen arbeidsgiver mens de fortsatt var sykemeldt.

- Vi har jobbet målrettet for å avdekke denne typen svindel i 2012 og vil fortsette i 2013, sier arbeids- og velferdsdirektør Joakim Lystad.

Flest anmeldt for dagpengesvindel

Flest personer er anmeldt for å ha svindlet til seg dagpenger. NAV har anmeldt 722 personer for svindel av 93 millioner kroner i 2012.

Det er også det høyeste beløpet NAV har avdekket noen sinne, og 14 millioner kroner mer enn i 2011.

Fikk uførepensjon - jobbet svart

49 personer er anmeldt for svindel av uførepensjon for til sammen 24 millioner kroner, det vil i snitt si nærmere en halv million per sak. På dette området finner vi også de største enkeltsakene. I Telemark er det anmeldt en person for svindel av 2,4 millioner kroner. Personen er mistenkt for å ha jobbet svart ved siden av uførepensjonen.

- Svart arbeid i kombinasjon med trygd er dobbeltsvindel. For det første mottar man ytelser man ikke har krav på, og for det andre jobber man uten å betale skatt. Det er alvorlig for velferdssystemet, sier Lystad.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere