Gå til sidens hovedinnhold

- Nordmenn trenger prostituerte

De prostituerte tror ikke et lovforbud hjelper, og får støtte av fagfolk. iOslo møtte to av de prostituerte ved Akershus festning.

(iOslo.no) Sexkjøp vil snart bli forbudt i Norge, etter at Arbeiderpartiets landsmøte vedtok å gå inn for lovendringen. Men de prostituerte selv tror ikke det vil få bukt med problemet. Tvert imot.

Ved Akershus festning plukkes flere jenter opp av horekunder. Midt på lyse dagen. Det virker ikke som om debatten om forbud så langt har skremt kundene.

Les også: Sexkjøp blir forbudt

- Horekunder er vanlige mennesker
Vi treffer en liten, mørkhåret kvinne fra Bulgaria. Pen i tøyet og tilsynelatende som alle andre kvinner på hennes alder. Men «Natalia», som hun kaller seg, lever av å selge kroppen sin. I fire år har hun jobbet som prostituert. Hun forteller oss at hun er i Norge i to måneder for å jobbe. Etter det reiser hun videre. Natalia sier hun er oppgitt over at regjeringen nå vil forby sexkjøp.

«Jeg jobber bare for penger, og prostitusjon er en nødvendighet i samfunnet.»

- De som kommer hit, er helt vanlige mennesker.Til meg kommer familiefedre som kanskje har problemer hjemme. Kanskje vil ikke kona ha sex med dem, eller de trenger bare litt nærhet. Fem minutter med meg, så er problemet løst. Det er verdens eldste yrke, og det vil bestå, lovlig eller ulovlig, sier «Natalia».

- Liv Jessen på PRO-senteret sier politikerne presser offerrollen på dere. Føler du deg som et offer?

- Ikke egentlig. Jeg jobber bare for penger, og prostitusjon er en nødvendighet i samfunnet.

- De fleste jentene er redde nå
Hun har likevel forståelse for regjeringens ønsker.

- Jeg forstår deres side. Det er ille at enkelte jenter holder på som de gjør på Karl Johan, sier «Natalia». Men det er ille for meg, for jeg jobber her for penger. Nå må jeg dra hjem.

- Hva tror du skjer når lovforslaget går gjennom?

- Det blir vanskeligere å finne jentene. Mange av dem kommer fra fattige landsbyer og sender penger hjem. De fleste jentene er redde nå.

- Ofre for menneskehandel er dumme
- Har du en hallik?

Natalia ler.

- Ikke alle jentene som jobber her har det. De som er ofre for menneskehandel er dumme. De kan gå til politiet og søke hjelp. Hvorfor gjør de ikke det?

Vil bestemme over egen kropp
Litt lenger opp i gata treffer vi på «Maria». Hun har jobbet her i halvannen måned.

- Hva synes du om at regjeringen vil forby sexkjøp?

- Det er sinnssykt. Vanlige mennesker blir stemplet som kriminelle. Det hadde vært bra om de kriminaliserte begge deler av handelen om de virkelig ville gjøre noe med problemet.

- Føler du deg som et offer?

- Nei. Jeg gjør dette bare en kort tid, for jeg må hjelpe familien hjemme. Men snart drar vi hjem, de fleste av oss. Det er umulig å få vanlig jobb her, og umulig å få vanlig jobb hjemme.

- Hvor er politiet?
- Tror du det blir noen forskjell med den nye loven?

- Nei, jeg tror ikke det. Mange er nok redde for å oppsøke oss. Mange jenter drar nok hjem, eller til et annet land, der det er lettere.

- Blir dere fulgt opp av politiet?

- Nei. Jeg hørte at politiet hadde laget en egen gruppe mot trafficking, men hvor er de? Det er mange som er mindreårige her på gata, men politiet skaper bare problemer for dem.

Leder for Pro-senteret, Liv Jessen, raser over det nye forslaget.

- Dette er en løsning for dem som ikke ønsker å se prostitusjonen. Dette er ute av øye, ute av sinn. Turistsjefen i Oslo er sikkert fornøyd. Hvordan det går med jentene, er ikke interessant, sier Jessen til iOslo.no.

Hun er oppgitt over at det ikke er gjort grundigere forarbeid før man vedtok å forby sexkjøp.

- Ap har gjort dette uten å sjekke alternativene, det er det som er trist. Vi kan ikke nå plutselig om fem år snu i denne saken og tillate sex-kjøp. Man kunne satt seg ned og drøftet alt, men nå har bordet fanget.

- Her har politikerne kommet med ei smørbrødliste med tiltak, og det er ganske hånlig overfor de prostituerte selv. Hvorfor har ikke politiet fått mer penger til å bekjempe trafficking tidligere? Vi har hatt dette problemet i Norge i minst fem år, sier Jessen.


- Symbolpolitikk
Forsker Guri Tyldum ved Fafo er en av landets ledende forskere innen prostitusjon og trafficking. Hun tror en slik lovgivning neppe vil ha den effekten man ønsker.

- Dette vedtaket er ikke noe vi trenger å være stolte av. De som må betale for vedtaket, er de prostituerte. Det vil bli mye vanskeligere å operere. Vi vil antakeligvis se en omorganisering for å gjøre sexkjøp organisert, sier Tyldum til iOslo.no.

Tyldum refererer til Sverige, som allerede har innført et forbud mot kjøp av seksuelle tjenester.

- Det som skjedde i Sverige, var at gateprostitusjonen forsvant en stund, for så å ta seg opp igjen.

Hun tror heller ikke at forbudet vil redusere antallet horekunder.

- Man bryter allerede mange sosiale lover når man kjøper sex, så det spiller nok ikke så stor rolle om det er lovlig eller ikke. Dette er ren symbolpolitikk. Vi gjør det mest for vår egen skyld, sier Tyldum.

- Flere halliker
Administrativ leder Astrid Renland i Prostituertes Interesseorganisasjon i Norge (PION) støtter Tyldums uttalelser.

- Vi er redde for at det blir mer profittstyrt. Et slikt forbud vil gjøre de prostituerte avhengige av en tredjepart, fordi det blir for vanskelig å jobbe på egenhånd, sier Renland til iOslo.no.

Hun tror prostitusjon vil forsvinne inn lukkede rom, og frykter at forbudet vil ha samme effekt som i Sverige.

- I Sverige sier de at det er mer hallikvirksomhet og mer vold mot de prostituerte, opplyser Renland.

Ifølge Renland er det ingenting som tyder på at prostitusjon har blitt mindre lukrativt etter innføringen av forbudet.

- De færreste forholder seg til straffeloven. Kjøp av tjenester er komplekst og det avhenger av individuell moral. Selger og kjøpers marked kommer neppe til å endres, sier Renland. og at det vil være sånn at mange, kjøp av tjenester er komplekst, individuell moral, selger og kjøper marked kommer neppe til å endres.

Les flere saker på iOslo.no

Reklame

Verdens smarteste ladekabel til mobil er norsk