*Nettavisen* Nyheter.

Nordmenn vil ha kveldsåpne pol

VELGER VIN: Tine Nørregård fra Oslo unngår sprit når hun besøker Vinmonopolet. Foto: Thomas Rud

Vinmonopolet må stenge tidligere enn dagligvarebutikkene. Et flertall vil ha likestilling.

24.03.11 21:25

Oslo (ANB): Nordmenn vil ha åpne Vinmonopol til 20.00 på hverdager og 18.00 på lørdager, viser undersøkelse.

Over halvparten av alle nordmenn ønsker samme åpningstider for Vinmonopolet og ølsalget i dagligvarebutikkene, viser en undersøkelse utført av Respons Analyse AS for Vin- og brennevinleverandørenes forening (VBF).

I dag har kommunene adgang til å tillate ølsalg fram til klokken 20.00 på hverdager og klokken 18.00 på lørdager, mens Vinmonopolet må stenge to timer tidligere i ukedagene og tre timer tidligere på lørdagen.

– Underlig
Undersøkelsen viser at et klart flertall i befolkningen er for at åpningstidene på Vinmonopolet skal likestilles med åpningstidene for ølsalg, opplyser generalsekretær Ingunn Jordheim i Vin- og brennevinleverandørenes forening (VBF).

– Trekker man fra de som ikke har gjort seg opp en mening om spørsmålet, er hele 62 prosent for utvidede åpningstider på Vinmonopolet, sier Jordheim til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

– Mange opplever det nok som underlig at det er mulig å gå på ICA eller Kiwi å kjøpe øl, mens døren er låst på Vinmonopolet, fortsetter hun.

31 prosent av de spurte er negative til utvidede åpningstider.

Stortinget avgjør
Det er i dag en bred folkelig støtte til vinmonopolordningen. Hvis denne støtten skal fortsette i framtiden, må Vinmonopolet kunne tilpasse seg økte krav fra forbrukerne, mener Jordheim.

– Undersøkelsen viser at norske forbrukere ønsker at det skal være samme åpningstider for salg av øl og vin. Det er like naturlig at åpningstidene utvides nå, som at Vinmonopolet i dag har selvbetjente butikker, sier Ingunn Jordheim.

VBF har i forbindelse med at Stortinget snart behandler endringer i alkoholloven, foreslått å endre åpningstidsbestemmelsene for Vinmonopolet.

– Det vil gjøre lovverket i tråd med folkemeningen og dermed sikre oppslutningen om Vinmonopolet i framtiden, sier Jordheim.

Helse- og omsorgskomiteen på Stortinget avgir innstilling om endringer i alkoholloven 29. mars.

«Politisk» flertall
Det er også et bredt politisk flertall i folket for å utvide åpningstidene på Vinmonopolet, viser undersøkelsen. Blant Arbeiderpartiets, Venstres, Høyres og Fremskrittpartiets velgere er det flertall for å utvide åpningstidene. VBF ber nå politikerne lytte til velgerne og innføre samme åpningstider for øl og vin.

– Det vil være opp til den enkelte kommunene å bestemme hvor lenge alkoholsalget skal være åpent innenfor de nasjonale rammene. Dette vil ikke forandres selv om maksimaltidene for ølsalg og åpningstidene for Vinmonopolet likestilles. Dette er allerede innført for barer og restauranter, og ingen ville i dag ha innført en regel hvor restauranter måtte stenge serveringen av vin to timer tidligere enn øl, sier Ingunn Jordheim. (ANB)

1.005 personer har svart på den landsomfattende undersøkelsen, som ble utført i perioden 7. til 9. mars. (ANB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag