Gå til sidens hovedinnhold

Norge beskyttet Bush

Det har vært strengt hemmelig at et norsk rakettsystem ble satt inn for å beskytte Washington DC da president George W. Bush ble gjenvalgt.

Det skriver Befalets Fellesorganisasjon (BFO) på sine nettsider.

Ifølge BFO var det frem til 23. februar ikke kjent at fire NASAMS-batterier fra Kongsberg Defence & Aerospace med to tilhørende kommando-og kontrollbatterier beskyttet Washington under innsettelsen av president George W. Bush 20. januar 2005.

Sikret luftrommet
Da presidenten avla eden på podiet foran Kongressen med horder av regjeringsmedlemmer og andre toppfolk rundt seg, kunne han gjøre det i trygg forvissing om at intet ondt ville komme ovenfra, fastslår organiasjonen.

Med det norske luftvernsystemet klart til reaksjon var luftrommet over hovedstaden sikret mot en gjentagelse av 11.september. En av utskytingsrampene fra Kongsberg stod for øvrig rett i nærheten av Kongressen.

Henvendelsen til Kongsberg Defence & Aerospace om beskyttelse av Washington kom sommeren 2004 fra det nyetablerte Rapid Capabilities Office, som ligger rett under Secretary of US Air Force. Kravet var at NASAMS-batteriene skulle være levert innen tre måneder etter amerikanernes spesifikasjoner.

Hastverk
Det skal ha vært «mye armer og bein» på Kongsberg en stund, men oppdraget ble utført innen fristen og i samsvar med spesifikasjonene. Under stort hemmelighetskremmeri fulgte flere ingeniører fra Kongsberg med over for å tilpasse de to landenes kommunikasjonssystem til hverandre.

- Knapt noen annen bedrift kunne ha holdt tritt med KDA, mener sjefen selv, Harald Ånnestad.

Reklame

Strømsjokket: Spotpris 70,55 øre - fastpris 24,90 øre