RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

VARMERE: Norge blir varmere, men temperaturer som det klimaforskerne spår 30 år fram i tid er neppe noe å trakte etter? Illustrasjonsbilde.
VARMERE: Norge blir varmere, men temperaturer som det klimaforskerne spår 30 år fram i tid er neppe noe å trakte etter? Illustrasjonsbilde. Foto: Jens Schlueter (AFP)

Norge blir varmere: Klar for sommertemperaturer på 40 grader?

Sist oppdatert:
I 2050 venter klimaforskerne norske sommertemperaturer på rundt 40 grader.

OSLO (Nettavisen): Mens en ny og omfattende hetebølge er på vei mot Spania og Portugal, er det ingen varmebølge i vente i Sør-Norge denne uka, ifølge meteorologene. Men spør du klimaforskerne, er det ingen tvil om at Norge blir varmere.

Les også: Ekstrem hetebølge på vei til Spania og Portugal

- Dette må du spørre klimaforskerne om, sier meteorologikonsulent Jan Inge Hansen ved Meteorologisk institutt til Nettavisen.

Varmest så langt i sommer: 31,8 grader

Han forteller likevel gjerne om situasjonen her og nå:

- Så langt i sommer er det Sigdal (Nedre Eggedal målestasjon i Buskerud) som har varmerekorden med 31,8 grader 27. mai, sier meteorologikonsulent Jan Inge Hansen ved Meteorologisk institutt til Nettavisen.

Denne dagen var det også varmt på Kongsberg (30,1) og Gulsvik (30,3).

Men så langt i sommer har det ikke vært mange dager med temperaturer over 20 grader på målestasjonene. En oversikt fra Meteorologisk institutt viser ni slike dager på Blindern, seks i Kristiansand, én i Bergen, to i Trondheim, én i Bodø, to i Tromsø - og hele sju i Kirkenes.

Men det virker å være et stykke igjen til vi ser den norske rekorden fra 20. juni 1970 slått. Da ble det målt 35,6 grader i Nesbyen i Hallingdal.

- Tropenetter har vi ennå ikke hatt denne sommeren. De pleier å komme senere, når sjøen er blitt varmere, sier Hansen.

- Menneskapte klimaendringer bidrar

Og mens meteorologene ser på værutsiktene for dager og uker framover, ser andre på på klimaframskrivninger og hva vi kan vente oss av sommertemperaturer i årene som kommer. Her er det, mener de, ingen tvil om at menneskapte klimaendringer har bidratt til at den globale temperaturen øker.

Også i Norge blir det varmere. Observasjoner fra målestasjoner i hele landet viser at gjennomsnittstemperaturen har økt med én grad siden år 1900. Bare de siste 15 årene har temperaturen økt med en halv grad, ifølge Metereologisk institutt.

Kan bli 4,5 grader varmere

På hjemmesiden til statsmeteorologene kan du lese prognoser om at temperaturen fram mot slutten av århundret vil kunne øke med rundt 4,5 grader hvis CO-utslippene fortsetter å øke som i dag.

«I dag blir det stadig satt nye temperatur- og nedbørsrekorder, og det er ikke urealistisk at vi kan få opp i 40 grader et par steder om sommeren i 2050», skriver Meteorologisk institutt.

I 2014 satte Meteorologisk institutt og NRK fokus på global oppvarming og advarte mot økende CO2-utslipp med et "værvarsel" fro 2050. Bildet er hentet fra en video publisert på yr.no.

Men på kort sikt: Det kan kanskje bli 25 grader på utvalgte steder mot helgen - som i Buskerud og Telemark.

Fakta: Globale klimaendringer

Klikk for å åpne faktaboksen
 
  • Temperaturen på jorda lå i 2016 1,1 grad over nivået på slutten av 1800-tallet. Temperaturøkningen i Arktis har vært omtrent det dobbelte.
  • Mesteparten av økningen siden 1950-tallet er høyst sannsynlig menneskeskapt, ifølge FNs klimapanel (IPCC).
  • Menneskenes påvirkning på klimaet skyldes i hovedsak utslipp av CO2 og andre klimagasser som forsterker atmosfærens naturlige drivhuseffekt.
  • Utslippene stammer fra forbrenning av kull, olje og gass, avskoging, landbruk og industriprosesser.
  • Økende temperatur på jorda kan føre til stigende havnivå, nye nedbørsmønstre, tørke, flom og utryddelse av arter. Bebodde områder risikerer å bli oversvømmet, og verdens matproduksjon kan bli truet.
  • Endringene i klimaet ventes å bli kraftigere i løpet av de neste tiårene.

(Kilder: IPCC, NASA, NOAA, NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere