RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Norge bruker mest tvang

Norge har langt flere tvangsinnleggelser av psykiatriske pasienter enn våre naboland. Politikerne vil ha mindre bruk av tvang, men det koster mer enn politikerne vil bruke.

Fire av ti pasienter som blir innlagt ved psykiatriske sykehus, blir tvangsinnlagt. Antall innleggelser ved tvang har vært uforandret de siste årene, til tross for politisk vilje til å endre tvangsbruk.

- Dersom vi skal få ned antall tvangsinnleggelser, må vi bli flinkere til å gripe inn på et tidligere tidspunkt, sier Arne Repål ved Nasjonalt forum for akuttpsykiatri, til NTB.

Økonomi
Mandag og tirsdag arrangeres den tredje nasjonale konferansen om akuttpsykiatri i Norge. Temaet for konferansen er "Idealer og realiteter i akuttpsykiatrien". Repål medgir at det er en viss avstand mellom idealet og realitetene.

- Pasientene skal i så stor grad som mulig leve ute i samfunnet. Det krever oppfølging i lokalsamfunnet, påpeker han. Årsaken til at det er flere tvangsinnleggelser i Norge sammenlignet med våre naboland, skyldes blant annet lovverket, mener Repål. Likevel er det et dårlig tegn at antallet ikke har gått ned de siste årene.

Mange akuttmottak har en svært travel hverdag, med manglende bemanning og få ressurser. Dersom antall tvangsinnleggelser skal ned, må det satses mer på lokale krefter.

- Ingen blir akutt psykotisk. Det er derfor viktig at disse blir fanget opp før psykosen utvikler seg, mener Repål. Ved å samarbeide med pasienten og eventuelt pårørende, kan behandlingen komme i gang før psykosen utvikler seg. For nye pasienter er det viktig at muligheten til akutt innleggelse er til stede. Slik fungerer det ikke i alle kommuner.

Varierende
Tiden for de store psykiatriske institusjonene er definitivt forbi. Mennesker med psykiske lidelser skal nå få behandling i sitt nærmiljø. Det betyr at mye kompetanse er flyttet ut av institusjonene til distriktene.

- Dette gjør behandlingen noe mer komplisert. Det fordrer blant annet en tett poliklinisk oppfølging, påpeker Repål. Men tilbudet varierer sterkt fra kommune til kommune. Dette bekymrer fagmiljøet.

- Nettverket i nærmiljøet er utrolig viktig dersom dette skal fungere. Det er bekymringsfullt at pasienter for eksempel plasseres i leiligheter midt i et rusmiljø. Vi har flere eksempler på at pasienter har utviklet et narkotikaproblem, påpeker Repål. Han legger til at den enkelte pasients behov varierer sterkt, noe som krever et differensiert tilbud.

- Det finnes mange syn på hva som er ideal-behandling både blant pasienter, pårørende og politikere. Dessuten har heller ikke fagfolk et felles syn på hva som er idealet. Det håper vi å få satt lys på under konferansen, sier Repål.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere