RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Norge dømt i Strasbourg

Sist oppdatert:
Det norske KRL-faget bryter med menneskerettighetene, konkluderer domstolen i Strasbourg.

Fredag kom dommen fra menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg i saken om det norske KRL-faget (Kristendom og livssyn). Resultatet gikk i favør av foreldrene som har anlagt sak mot den norske stat: Ifølge domstolen bryter KRL-faget med menneskerettighetene.

Uenige om konsekvenser
Human-Etisk Forbund (HEF), som har bistått foreldrene med faglig hjelp og advokatbistand, mener det nå må komme endringer i faget, mens KrF-leder Dagfinn Høybråten avviser dette og sier KRL-faget kan bestå som i dag.

Generalsekretær Kristin Mile i HEF sier seg svært fornøyd med utfallet:

- Dette er en kjempestor seier for foreldrene som har anlagt saken, og også for Human-Etisk Forbund, sier Mile til Nettavisen. HEF ser nå over dommen som sier at det har vært et menneskerettighetsbrudd fra statens side når det gjelder KRL-faget og fritaksrett fra faget.

- Noe må gjøres
- Tidligere har FNs menneskerettighetskommisjon kommet med mer eller mindre samme konklusjon, sier Mile. Hun mener at faget nå må endres.

- Noe må gjøres med KRL-faget, det er det ingen tvil om, all den tid to menneskerettighetsinstanser har kommet med fellende konklusjoner, sier Mile. Hun hevder at staten bare har kommet med kosmetiske endringer av faget siden det kom i 1997.

- Vil vurdere endringer
- Vi tar dommen til etterretning, sier kunnskapsminister Øystein Djupedal (SV) i en pressemelding, og forsetter:

- Vi vil nå studere innholdet i dommen og vurdere om det er behov for nye endringer i faget ut over de som ble gjort i 2001 og 2005.

Djupedal understreker at KRL-faget skal gi likeverdig kunnskap om forskjellige religioner, og ikke være forkynnende.

- KRL-faget kan bestå
KrF-leder Dagfinn Høybråten sier det slett ikke er nødvendig å gjøre noen endringer med faget.

- KRL-faget kan fortsatt opprettholdes som et felles fag i skolen. Vi har allerede gjennomført nødvendige endringene som svar på Den europeiske menneskerettsdomstolens dom i KRL-saken. Derfor er det ikke behov for å endre KRL-faget ytterligere, sier Høybråten ifølge en pressemelding fra KrF.

Høybråten peker på at det var den opprinnelige fritaksordningen som gjaldt i 1997 som nå, under dissens 9-8, er avgjort å være i strid med menneskerettighetskonvensjonen.

- Dommen har ikke tatt hensyn til at det både i 2001 og i 2005 ble gjort endringer i faget. Den siste endringen ble foretatt for å imøtekomme FNs menneskerettskomités uttalelse. Endringene innebar blant annet en forenkling av fritaksreglene, sier Høybråten.

Venstres Odd Einar Dørum sier at man nå må forsøke å bygge opp et nytt fag som skal gi undervisning om ulike religioner og livssyn.

- Vi ønsker ikke at noen skal kunne velge seg bort fra kunnskap om andre religioner og livssyn, men undervisningen skal ikke være forkynnende, sier Dørum til Nettavisen. Inntil et nytt fag er på plass må det eksistere fritaksordninger fra KRL-faget, mener Dørum.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere