– Hvis vi ikke får slått ned covid-19 i hele verden, så er det ingen av oss som er sikre. Da vrir dette viruset seg rundt, og så kommer det nye mutasjoner, sier statsminister Erna Solberg (H) til NTB.
– Derfor er det viktig at vi har denne solidariteten.
Hun kunngjør nå at Norge legger opp til å donere om lag 5 millioner vaksinedoser til det globale arbeidet for å bekjempe covid-19. Dosene vil i hovedsak bli gitt videre i løpet av høsten i år og våren neste år.
Nyheten kommer i forbindelse med et globalt helsetoppmøte i Roma fredag.
Venter overskudd
Solberg viser til at Norge gjennom vaksinesamarbeidet med EU har bestilt betydelig mer vaksine enn det som trengs nasjonalt.
Samtidig har Norge bestemt seg for å droppe vaksinen fra AstraZeneca etter flere dødsfall blant vaksinerte.
AstraZeneca-dosene skal i første omgang lånes ut til andre europeiske land. Men etter hvert må lånene «tilbakebetales», og da legger Norge opp til å donere vaksinedosene videre til fattige land, forklarer Solberg.
Hun lover at donasjonene ikke skal gå på bekostning av framdriften i det nasjonale vaksinasjonsprogrammet i Norge. Men deling av vaksinedoser er avgjørende for å øke tilgangen til vaksine i fattige land.
– I hovedsak ønsker vi å donere det som vi ikke skal bruke selv framover.
Vil bruke Covax
Norge legger i hovedsak opp til å la donasjonene gå via det globale vaksinesamarbeidet Covax.
På den måten vil regjeringen sikre at dosene fordeles rettferdig.
– Vi skal ikke drive med en norsk imperialisme her der vi betaler ut til våre venner. Vi skal sørge for en god og jevn fordeling i et rettferdig system, sier Solberg til NTB.
EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen varslet på helsetoppmøtet i Roma at EU samlet sett vil donere minst 100 millioner doser til fattige land.
De tre vaksineprodusentene Pfizer, Moderna og Johnson & Johnson kunngjorde samtidig at i alt 3,5 milliarder doser vil bli gjort tilgjengelige for fattige land i løpet av 2021 og 2022.
Forsvarer prioritering
Bakteppet er en situasjon der rike land ligger milevis foran fattige land i vaksineringen.
Mens nærmere 30 prosent av befolkningen i Norge har fått minst én vaksinedose, er andelen bare 1,3 prosent i Afrika.
Solberg forsvarer likevel at Norge vaksinerer egen befolkning først.
– Jeg pleier å si at, vel, det er skattepengene til norske sykepleiere og lærere vi bruker. Det må vi aldri glemme. Dette sier jeg også på internasjonale møter, sier Solberg.
– Det ville blitt opplevd som ganske urimelig hvis vi bare skulle brukt disse pengene til å finansiere vaksinering av andre, og ikke til den norske befolkningen. Vi må ha litt balanse, sier hun.
Frasa seg opsjoner
Men statsministeren trekker også fram at regjeringen allerede i fjor høst valgte å frasi seg opsjoner på vaksinedoser som Norge hadde sikret seg gjennom Covax. Disse opsjonene ble overført til fattige land i stedet.
Den gang stilte både Frp og Sp spørsmål ved beslutningen.
– Det ble litt diskusjon, sier Solberg.
– Men jeg mener faktisk at det ble mye mindre bråk enn du kunne trodd.
(©NTB)