Norge får fullverdig ambassade i Myanmar

Foto: Skjermbilde (Statsministerens kontor)

Norge belønner reformprosessen i Myanmar og lover fortsatt støtte til reformkreftene og en bærekraftig økonomisk utvikling.

26.02.13 21:31

- Det er knapt noe land i verden hvor vi har sett en så rask utvikling mot demokrati som vi har sett i Myanmar det siste året, sa statsminister Jens Stoltenberg under en pressekonferanse med Myanmars president Thein Sein i Oslo tirsdag ettermiddag.

Thein Sein valgte Norge som første stoppested på sin første Europa-tur.

Norge oppretter en fullverdig ambassade i Yangon i Myanmar, tidligere Burma. Det varslet Stoltenberg under møtet med Thein Sein i Oslo. Presidenten i det tidligere militærdikaturet er på offisielt besøk.

- Økende samarbeid
- Det økende samarbeidet mellom Norge og Myanmar gjør at det nå er besluttet å oppgradere ambassadekontoret til fullverdig ambassade i løpet av høsten, sier statsminister Jens Stoltenberg ifølge en pressemelding fra Statsministerens kontor.

I november 2012 ble det åpnet et felles nordisk ambassadekontor i Yangon. Kontoret ble åpnet av statsminister Stoltenberg og Danmarks statsminister Helle Thorning-Schmidt. Den norske delen av kontoret er underlagt ambassaden i Bangkok, og det er dette kontoret som nå oppgraderes til å bli en fullverdig ambassade.

Myanmars president Thein Sein er på sitt første besøk til Europa. Tirsdag ettermiddag hadde han politiske samtaler med statsminister Jens Stoltenberg.

I samtalene stod samarbeidet mellom landene og den aktuelle situasjonen i Myanmar på dagsorden. Statsministeren berømmet Thein Sein for reformprosessen og for at Myanmar nå har tatt viktige skritt mot et demokratisk og mer fredelig samfunn.

- Overgang til sivilt styre, løslatelse av politiske fanger, suppleringsvalg hvor Aung San Suu Kyi og hennes parti NLD ble valgt inn i parlamentet og oppheving av mediesensur er viktige milepæler i reformprosessen i Myanmar, påpekte Stoltenberg.

Vil bidra på flere områder
Stoltenberg sier Norge er innstilt på å bidra videre med støtte på områder hvor vi har kompetanse og Myanmar ønsker samarbeid. Han nevner demokrati, naturressursforvaltning og miljø som slike områder, i tillegg til støtte til fredsprosessen. Stoltenberg sier det blir avgjørende for Myanmar framover å sikre bærekraftig naturressursforvaltning og at investeringer og bistand kommer befolkningen til gode.

- Norge har en lang historie med støtte til demokrati i Myanmar. Vi var tidlig ute med støtte til reformprosessen og vil fortsette å støtte opp om reformkreftene og en bærekraftig økonomisk utvikling for Myanmar, sier Stoltenberg.

Ifølge Statsministerens kontor diskuterte Jens Stoltenberg og Thein Sein også den vanskelige situasjonen i Rakhine-staten, særlig behovet for beskyttelse, tilgang for humanitær bistand og like rettigheter. De kom også inn på den utfordrende situasjonen i Kachin-provinsen og viktigheten av å fortsette forhandlingene om en varig fredsløsning.

Norske selskaper satser
Norsk næringslivs rolle i Myanmar utvikling stod også på dagsorden. Statoil, Telenor og Jotun er blant bedriftene som satser i Myanmar.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.