RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Norge får fullverdig ambassade i Myanmar

Foto: Skjermbilde (Statsministerens kontor)
Sist oppdatert:
Norge belønner reformprosessen i Myanmar og lover fortsatt støtte til reformkreftene og en bærekraftig økonomisk utvikling.

- Det er knapt noe land i verden hvor vi har sett en så rask utvikling mot demokrati som vi har sett i Myanmar det siste året, sa statsminister Jens Stoltenberg under en pressekonferanse med Myanmars president Thein Sein i Oslo tirsdag ettermiddag.

Thein Sein valgte Norge som første stoppested på sin første Europa-tur.

Norge oppretter en fullverdig ambassade i Yangon i Myanmar, tidligere Burma. Det varslet Stoltenberg under møtet med Thein Sein i Oslo. Presidenten i det tidligere militærdikaturet er på offisielt besøk.

- Økende samarbeid
- Det økende samarbeidet mellom Norge og Myanmar gjør at det nå er besluttet å oppgradere ambassadekontoret til fullverdig ambassade i løpet av høsten, sier statsminister Jens Stoltenberg ifølge en pressemelding fra Statsministerens kontor.

I november 2012 ble det åpnet et felles nordisk ambassadekontor i Yangon. Kontoret ble åpnet av statsminister Stoltenberg og Danmarks statsminister Helle Thorning-Schmidt. Den norske delen av kontoret er underlagt ambassaden i Bangkok, og det er dette kontoret som nå oppgraderes til å bli en fullverdig ambassade.

Myanmars president Thein Sein er på sitt første besøk til Europa. Tirsdag ettermiddag hadde han politiske samtaler med statsminister Jens Stoltenberg.

I samtalene stod samarbeidet mellom landene og den aktuelle situasjonen i Myanmar på dagsorden. Statsministeren berømmet Thein Sein for reformprosessen og for at Myanmar nå har tatt viktige skritt mot et demokratisk og mer fredelig samfunn.

- Overgang til sivilt styre, løslatelse av politiske fanger, suppleringsvalg hvor Aung San Suu Kyi og hennes parti NLD ble valgt inn i parlamentet og oppheving av mediesensur er viktige milepæler i reformprosessen i Myanmar, påpekte Stoltenberg.

Vil bidra på flere områder
Stoltenberg sier Norge er innstilt på å bidra videre med støtte på områder hvor vi har kompetanse og Myanmar ønsker samarbeid. Han nevner demokrati, naturressursforvaltning og miljø som slike områder, i tillegg til støtte til fredsprosessen. Stoltenberg sier det blir avgjørende for Myanmar framover å sikre bærekraftig naturressursforvaltning og at investeringer og bistand kommer befolkningen til gode.

- Norge har en lang historie med støtte til demokrati i Myanmar. Vi var tidlig ute med støtte til reformprosessen og vil fortsette å støtte opp om reformkreftene og en bærekraftig økonomisk utvikling for Myanmar, sier Stoltenberg.

Ifølge Statsministerens kontor diskuterte Jens Stoltenberg og Thein Sein også den vanskelige situasjonen i Rakhine-staten, særlig behovet for beskyttelse, tilgang for humanitær bistand og like rettigheter. De kom også inn på den utfordrende situasjonen i Kachin-provinsen og viktigheten av å fortsette forhandlingene om en varig fredsløsning.

Norske selskaper satser
Norsk næringslivs rolle i Myanmar utvikling stod også på dagsorden. Statoil, Telenor og Jotun er blant bedriftene som satser i Myanmar.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere