RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Norge får støtte mot Apple

Sist oppdatert:
Frankrike og Tyskland kaster seg inn i det norske forbrukerombudets kamp mot iTunes og Apple.

- Det har en enormt stor betydning, vi snakker om over 100 millioner mennesker, og da får vi en mye større gjennomslagskraft enn når det bare var Skandinavia, sier forbrukerombud Bjørn Erik Thon til TV 2 Nyhetene.

Det norske forbrukerombudet skapte hodebry for datagiganten Apple, da han 6. juni 2006 kunngjorde at brukervilkårene for iTunes Music Store er ulovlige.

De som kjøper musikk fra iTunes Music Store kan nemlig kun spille av musikken på en Apple-produsert iPod, ikke på andre MP3-spillere.

Etter flere møterunder med Apple får saken i dag en helt ny vending: To av verdens viktigste musikkmarkeder, Frankrike og Tyskland, slutter seg nå til Norge i kampen mot Apple.

- Vil neppe trekke seg ut
Norge er et lite land, og det ville ikke vært noen økonomisk katastrofe for Apple å stenge den norske utgaven av iTunes Music Store.

- Vi har tidligere blitt møtt med en trussel om at iTunes ville trekke seg fra det norske markedet, men at de nå vil trekke seg ut av det tyske og franske markedet, det har jeg veldig liten tro på, sier Thon til TV 2 Nyhetene.

Det betyr at forbrukerombud Bjørn Erik Thon står mye sterkere i sin sak. Alt tyder nå på at det norske initiativet vil tvinge Apple til å endre sine brukervilkår.

- Innen september må iTunes fjerne sperren på kjøpt musikk, slik at forbrukerne skal kunne spille av musikken på en hvilken som helst mp3-spiller eller mobiltelefon med mp3-funksjon, sier Thon.

Påvirket aksjekursen
Hvis ikke kan dette bli en sak for markedsrådet, en sak som vil bli fulgt med argusøyne fra europeiske forbrukermyndigheter. Taper Apple, vil saken få stor betydning i andre land.

Første gang forbrukerombudet gikk ut mot Apple fikk saken en enorm medieinteresse verden over, og Apples aksjekurs ble påvirket negativt.

- Hvilke tanker gjør du deg om at du har dratt i gang noe så enormt, Bjørn Erik Thon?

- Det synes jeg er veldig bra, smiler forbrukerombudet.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere