RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
(Scanpix/Montasje)

Norge går bedre enn ventet

Sist oppdatert:
Øker presset på renten.

Brutto nasjonalprodukt for fastlandsnorge steg med 0,5 prosent fra første til andre kvartal når det justeres for normale sesongvariasjoner. Det viser tall fra Statistisk sentralbyrå.

Dette var sterkere enn markedsaktørene i snitt hadde sett for seg. Ifølge en rundspørring gjort av nyhetsbyrået Reuters var snittforventningen 0,3 prosent.

I tillegg ble tallet for første kvartal revidert opp fra en vekst på 0,1 prosent til 0,2 prosent.

For hele Norge, inkludert sokkelen, var BNP-veksten i andre kvartal 0,1 prosent.

- Den innenlandske etterspørselen økte som følge av vekst i offentlig konsum og økte investeringer. Også eksporten av tradisjonelle varer økte etter to kvartaler med tilnærmet uendret vekst. Nedgang i husholdningskonsumet bidro imidlertid til å dempe oppgangen, heter det fra SSB.

Fallet i boliginvesteringene, som startet alt i slutten av 2007, har bremset opp gjennom 2009 og begynnelsen av 2010. Fra først til andre kvartal 2010 økte investeringene i bolig med 0,1 prosent.

Kronen steg
Kronen har styrket seg noe etter at tallene kom.

En euro koster nå 7,92 kroner, mot 7,93 før meldingen fra SSB. En dollar koster nå 6,17 kroner, mot 6,20 da tallene ble kjent.

Beskjeden vekst
Fra andre kvartal 2008 til andre kvartal 2009 falt aktiviteten i fastlandsøkonomien, før det snudd oppover i tredje kvartal i fjor. Det har nå vært fire kvartaler på rad med vekst.

Veksten er likevel fortsatt relativt beskjeden, og sysselsettingen har fortsatt ikke begynt å ta seg opp.

Sesongjusterte tall viser at sysselsettingen falt svakt i andre. kvartal. Sysselsettingsnedgangen startet i andre halvår av 2008, men har bremset opp de siste tre kvartalene.

Alt i alt gjør BNP-tallene neppe at Norges Bank føler press til å heve renten raskere enn tidligere planlagt. På den andre siden gjør nok dagens tall at et rentekutt blir enda mindre sannsynlig.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere