RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Norge gir ikke opp USA-fly

Sist oppdatert:
Regjeringen vil ikke gi slipp på Lockheed Martin og den norske deltakelsen i kampflyprosjektet Joint Strike Fighter.

Norske myndigheter bevilger nå ytterligere 114 millioner kroner til prosjektet. Så langt er det innbetalt 429 millioner kroner, melder Forsvarsdepartementet.

Lokker med milliardavtaler
Beslutningen om å videreføre den norske deltakelsen i Joint Strike Fighter kommer etter at den amerikanske produsenten Lockheed Martin på nytt har gjort seg lekre for norsk industri. Det lokkes med mulige industriavtaler for 20 milliarder kroner.

- Hvor god er industrisavtalen med JSF?

Nå er det et potensial på ca 20 milliarder for norsk industri, særlig innenfor noen områder som er interessante. Det er innenfor maskinering, innenfor kompositt og elektronikk. Vi er veldig fornøyd med at vi har kommet så langt. Men jeg har lyst til å understreke at det ikke betyr at vi har valgt JSF som et fly som vi skal kjøpe. Det betyr ikke at vi er fornøyd med avtalen. Vi vil jobbe videre med JSF og de andre leverandørene, for å få til gode avtaler for norsk industri, sier Strøm-Erichsen til TV 2.

- Fra fagmilitært hold er det ingen tvil om at det amerikanske flyet er best. Vil det bli det fagmilitære eller politiske som blir utslagsgivende?

- Pris og ytelse er avgjørende. Men også gjenkjøpsavtaler. Så det blir en kombinasjon. Nå har vi vært noen runder med Lockheed MMartin. Så vil vil vi gå runder med de andre kandidatene. Og så får vi sammenligne med de. Det er også slik at den endelige avgjørelsen ikke vil skje før i 2008. Og så får vi da om vi skal kjøpe nye fly, og i så fall hvilket fly vi skal kjøpe, sier hun.

Fire muligheter
Strøm-Erichsen understreker at denne beslutningen videreføre den norske deltakelsen i Joint Strike Fighter ikke innebærer at Norge har tatt stilling til hvilket kampfly som skal kjøpes.

Norge kan velge mellom fire kampfly; Eurofighter, Joint Strike Fighter, JAS Gripen, og Rafale. Strøm-Erichsen ønsker også avklaringer om industripolitiske og operative spørsmål knyttet til de andre kandidatene.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere