Gå til sidens hovedinnhold

- Norge har ikke myndighet

- Norge har ikke myndighet til å ta spanske skip i arrest i farvannet rundt Svalbard, sier spanske fiskerimyndigheter.

Spanske myndigheter har ifølge spanske medier sendt en formell protest til Norge etter arrestasjonen av fiskefartøyene «Monte Mexueiro» og «Garoya Segundo» utenfor Svalbard. Spanjolene bestrider Norges suverenitet over disse havområdene og anser dette for å være internasjonalt farvann. Nå vurderer de å trekke saken inn for Den internasjonale domstolen i Haag for en endelig avklaring.

- Norge har ikke myndighet til å ta spanske skip i arrest i sine havner, heter det i en kunngjøring om den betente saken fra det spanske fiskeridepartementet som regionsavisa La Voz de Galizias refererer i sin nettutgave i dag.

- Ingen protest
Men i Oslo sier Utenriksdepartementet (UD) at de ikke hørt om noen protest.

- Vi har ikke mottatt noen protest fra spanske myndigheter etter arrestasjonen av de spanske trålerne, sier informasjonsrådgiver Catherine Andersen i UD til TV 2 Nettavisen. Hun sier det er kontakt mellom norske og spanske myndigheter i saken, men verken skriftlig eller muntlig er det kommet noen formell protest.

- Dette er først og fremst en sak mellom trålererne og Kystvakten, ikke mellom Norge og Spania, sier Andersen.

Innrømmer overfiske
Ifølge La Voz de Galizia innrømmer kapteinen på de to båtene overfiske. Det er altså ikke det konflikten dreier seg om, men om Norges rett til å utøve myndighet i dette farvannet.

Catherine Andersen avviser påstandene om at Norge ikke har noen rett i så måte.

- Vi ser ikke at det er noen grunn til å bestride dette og mener Norge både har rett og plikt til å utøve sin myndighet her, sier hun til TV 2 Nettavisen.

La Voz de Galizia skriver at «Garoya Segundo» fraktet fisk til forskning for spanske myndigheter og at både det spanske fiskeridepartement og utenriksdepartementet har engasjert seg i konflikten. De aktuelle ministrene der har vært i kontakt med norske myndigheter og med Norges ambassadør.

Vil selv sanksjonere
Spania vil selv sanksjonere brudd i denne sonen og inviterer norske inspektører til Spania for å overvåke lossing i spanske havner. Dette har Norge sagt nei til, ifølge La Voz de Galizia.

- Ingen kommentar
Den spanske ambassaden i Oslo sier til TV 2 Nettavisen mandag at de ikke vil kommentere trålersaken overfor norske medier.

Til kai i Tromsø
«Monte Mexueiro» kom klokka 10 i formiddag til Tromsø. Da satte Kystvakta og politiet i gang med å undersøke fartøyet. Båten er nå fraktet til et mottaksanlegg, og nå starter arbeidet med å tømme båten for fisk.

- De begynner å losse hvert øyeblikk. Dette blir de ikke ferdig med i dag. I verste fall må båten ligge til onsdag, sier politiadvokat Ida Munch-Ellingsen ved Troms politidistrikt til TV 2 Nettavisen.

Etter at båten er tømt for fisk, vil kapteinen bli avhørt.

«Monte Mexueiro» er mistenkt for å ha ulovlig fangst ombord, særlig av blåkveite. Fisken vil bli returnert til båten etter at den er gjennomgått ved fiskemottaket.

Når det gjelder det andre skipet, «Garoya Segundo», opplyser politimester Truls Fyhn i Tromsø at politiadvokat og en etterforsker er sendt til Longyearbyen for å undersøke fartøyet.

.

Reklame

NÅ: Black Friday-pris på Garmin-favoritten fenix 5 Plus