*Nettavisen* Nyheter.

Norge har kun tatt imot 0,3 prosent av Europas asylsøkere det siste året

ASYLSØKERE: I 2015 varslet innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug at Norge ville få en asylpolitikk som var blant de strengeste i Europa. Nå viser tallene at Norge tar imot under én prosent av asylsøkerne som kommer til Europa. Foto: Gorm Kallestad (NTB scanpix)

Kraftig nedgang i antall asylsøkere som kommer til Norge.

En analyse Aftenposten har gjort viser at ankomsten av asylsøkere til Norge har sunket betraktelig, og ligger nå under nivået før migrantkrisen i 2015.

Land som Tyskland, Italia, Frankrike og Storbritannia ligger omtrent på samme nivå, eller høyere, enn før migrantkrisen, mens Sverige og Norge tar imot en historisk lav andel av asylsøkere som kommer til Europa.

Mellom 2010 og 2015 kom det i snitt 820 asylsøkere til Norge i måneden, mens det i 2015 økte til 2.540. I 2015 kom det i gjennomsnitt 270 asylsøkere til Norge per måned, og hittil i 2017 ligger tallet på 375. Eurostat fører ikke oversikt over kvoteflyktninger, så de er ikke medregnet her.

Det siste året har 4.525 asylsøkere kommet til Norge. Det utgjør kun 0,3 prosent av det totale antallet asylsøkere til Europa, og er det laveste antallet i Skandinavia. Til sammenligning tok Norge imot 5,8 prosent i 2009.

De nye grensekontrollene i Europa og EUs avtale med Tyrkia er de viktigste årsakene til nedgangen i asylsøkere. Avtalen med Tyrkia trådte i kraft 20. mars 2016, og går ut på at migranter og flyktninger som ankommer Hellas skal returneres til Tyrkia, mot at EU tar imot syriske kvoteflyktninger fra flyktningleire i Tyrkia.

– Men vi får enda færre enn situasjonen normalt skulle tilsi, så du kan ikke komme unna at innstramningene i asylforliket og signalene som er blitt sendt fra regjeringen, har hatt en effekt, sier Sylo Taraku, rådgiver i tankesmien Agenda, til Aftenposten.

Har du sett denne populære videoen?

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag