Norge i hemmelig Krekar-operasjon

Med usannheter og fortielse har norske myndigheter skjult sin rolle i den hemmelige operasjonen for å få arrestert Krekar. TV 2 Nettavisen avslører det skjulte spillet.

13.09.04 15:08

Etter Krekars arrestasjon i Teheran i september 2002 kontaktet amerikansk etterretning kolleger i Norge. Amerikanerne ønsket å sette Krekar ut av spill før den forestående Irak-krigen.

Krekar ble arrestert natt til 7. september 2002 hjemme hos en venn i Teheran. Den 12. september ble han utvist til Nederland, hvor han ble pågrepet på bakgrunn av informasjon Nederland hadde mottat fra den norske ambassaden i Teheran.

Plantet feilinformasjon
Kilder i grensepolitiet i Nederland opplyser at Krekar aldri ville blitt arrestert hvis det ikke hadde vært for påstanden om at Krekar var medlem av al-Qaida, og at han hadde ugyldige reisedokumenter.

UD hevder at de ikke plantet slik informasjon, og at de ikke var kjent med arrestasjonen av Krekar før på formiddagen 12. september - etter at Krekar var arrestert i Nederland.

TV 2 Nettavisen kan i dag avsløre et hemmeligstemplet dokument som viser at dette ikke er riktig, men at Norge derimot spilte en sentral rolle i å få Krekar arrestert i Nederland.

Foto: Tv 2

Flere usannheter
I fjor høst skrev Utenriksdepartementet i en pressemelding at de opplysninger som ble formidlet til Nederland «...bygget alene på den informasjon som var mottatt fra iransk side.»

Dette er ikke riktig.

UD understrekte også i samme melding at «Ambassaden i Teheran ble først ved midnattstid mellom onsdag 11. og torsdag 12. september 2002 varslet av det iranske utenriksdepartementet om at en ikke nærmere identifisert person med norske reisedokumenter var blitt pågrepet i Iran og funnet å være Al Qaida-medlem.»

Dette er heller ikke riktig.

Avslørende dokument
Om morgenen 12. september varslet Norges ambassade i Teheran, gjennom den nederlandske ambassade, grensemyndighetene på Schiphol. Den første meldingen lød slik:

«Den 12. september 2002 reiser et al-Qaida-medlem antakeligvis fra Teheran til Norge, via Amsterdam. Vedkommende innehar norsk flyktningepass utstedt antakeligvis i navnet Mulla Quarim eller Najmaddine Faraj. Når vedkommende påtreffes vil jeg be Dem om å ta kontakt med Deres norske kollegaer. I øyeblikket foreligger det ikke flere opplysninger. Det er mulig at vedkommende er registrert som deportert».

Grensepolitiet i Nederland ba om mer informasjon. I tidsrommet 09 til 09.50 denne morgenen sendte den nederlandske ambassaden i Teheran over:

* En BBC-artikkel

* Bilde av mulla Krekar

* Et dokument skrevet av den norske ambassaden i Teheran med navnet «Mullah Krekar and Ansar al-Islam». Dokumentet er skrevet på engelsk, og datert den 10. september.

Hemmelig
Det hemmeligstemplede dokumentet «Mulla Krekar and Ansar al-Islam» ble altså skrevet to dager før UD hevder å ha visst at mulla Krekar var arrestert.

Dokumentet finnes ikke i bunken av sakspapirer som er oversendt Krekars advokat. Dokumentet fremkommer ikke ved søk i UDs postlister, og finnes heller ikke i den norske ambassaden i Teheran.

- Jeg har gått i arkivet og sjekket. Vi har ingen dokumenter om Krekar, sier en ansatt ved ambassaden.

Det eneste stedet TV 2 Nettavisen har funnet dokumentet, er som vedlegg i korrespondanse mellom grensekontrollen i Nederland og den nederlandske ambassaden i Teheran den 12. september 2002. Notatet er unntatt offentlighet i Nederland av hensyn til forholdet til andre stater.

- De som tror at det ligger noen konspirasjonsteori bak dette, tror jeg ikke vil lykkes i å få dette bekreftet, sier pressetalsmann Karsten Klepsvik om UDs håndtering av saken.

Feilinformasjonen
Både det hemmeligstemplede dokumentet, bilde av Krekar, samt flere av e-postene som ble sendt fra Teheran til Amsterdam viser at Norge kjente til Krekars identitet lenge før UD hevder å ha hørt om saken.

I tillegg hadde UDI, KRD og UD de siste dagene fram mot 12. september jobbet på spreng med å vurdere Krekars asylstatus og reisebevis. Til tross for at norske myndigheter var svært godt klar over mulla Krekars lovlige opphold i Norge, valgte de å feilinformere nederlandske myndigheter.

Pressetalsmann Karsten Klepsvik avviser dette på spørsmål fra TV 2 Nettavisen.

- Vi ble klar over at dette var mulla Krekar først flere timer etter at han var arrestert på Schiphol, hevder han.

TV 2 Nettavisen har stilt en rekke spørsmål rundt dokumentet og den informasjon som gikk mellom Iran, Norge og Nederland den 12. september. Klepsvik hevder at arrestasjonen av Krekar primært er en affære mellom Iran og Nederland. Her er spørsmålene og svarene.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag