RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Norge i verdenstoppen på føflekk-kreft

Sist oppdatert:
Norge ligger som nummer tre på verdensstatistikken for føflekkreft. - Nyt påskesola, men smør deg, sier forsker. Sjekk UV-strålingen her

Føflekkreft er en kreftform som forekommer i alle aldersgrupper. Blant unge voksne er det flere kvinner enn menn som rammes, men etter 50-årsalder er mennene i flertall.

- Både kvinner og menn i denne aldersgruppen er kanskje blitt solbrente i gjentatte ganger gjennom mange år. De tilhører også en generasjon som gjerne reiser til Syden på ferieturer, sier forsker ved Kreftregisteret Trude Eid Robsahm til Kreftforeningens internettside kreft.no.

Mest på Sørlandet
Når 60 år gamle menn har høyere risiko for føflekkreft enn jevngamle kvinner, kan det komme av at menn de senere årene har vært like mye ute i sola som kvinnene. Men de har kanskje ikke vært like flinke til å beskytte seg mot solstrålene, sier Robsahm.

En fylkesstatistikk viser at menn på Sørlandet, nærmere bestemt i Aust-Agder fylke, er mest utsatt for å få føflekkreft her i landet. For kvinner er forekomsten over gjennomsnittet i kystfylkene fra svenskegrensen til og med Rogaland. Lavest forekomst har de tre nordligste fylkene.

På solfylte dager med snø, er UV-strålingen cirka 50 prosent sterkere på Finse og andre fjellområder i Sør-Norge, sammenlignet med en snøfattig solkrok i lavlandet i Sør-Norge.

- Nyt sola
Likevel mener Robsahm at vi skal nyte påskesola.

- Det er klart man skal ut i sola! Sola bringer helse i form av lys og produksjon av D-vitamin i huden. De fleste har nå vinterblek hud. Da skal man være særlig forsiktig og sole seg langsomt. Er du i Syden eller i sola på fjellet, bør du smøre deg før du går ut. Putt solkremen i lomma og smør deg inn flere ganger hvis du er ute i mange timer, sier kreftforskeren.

(NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere