RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Norge innfører Datalagringsdirektivet

Foto: Andersen, Aleksander (Scanpix)
Sist oppdatert:
Mandag kveld ble det omstridte Datalagringsdirektivet vedtatt i Stortinget.

Arbeiderpartiet og Høyre sto for flertallet i Stortinget. Regjeringspartiene SV og Senterpartiet har på forhånd tatt dissens og stemt imot forslaget. De resterende partiene KrF, Frp og Venstre stemte imot.

Debatterte i over ni timer
Representantene hadde hørt og delt 105 innlegg for og imot det omstridte direktivet mandag ettermiddag og kveld, og først etter ni timer og 25 minutter ble forslaget endelig vedtatt i Stortinget. 89 stemte for forslaget, mens 80 stemte imot.

Direktivet innlemmes i norsk lovverk og EØS-avtalen, og innebærer lagring av all data i seks måneder.

Fem av Høyres representanter valgte å stemme imot, og brøt dermed linjen til partiet, melder NTB. En av dem er stortingsrepresentant Michael Tetzschner.

- Innad i Høyre har de visst lenge hva jeg mener, og at jeg også kommer til å stemme overens med mitt syn. Det har jeg underrettet partiledelsen om, sa Tetzschner til Nettavisen før avstemningen.

- Fulgte min egen overbevisning
Stortingsrepresentant Nicolai Astrup (H) valgte også å gå mot sitt eget parti.

- Jeg valgte å følge min egen overbevisning og stemte derfor imot. Det var en vanskelig vurdering. Men for meg var denne saken helt ekstraordinær, og det var et samvittighetsspørsmål, og derfor stemte jeg som jeg gjorde, sier stortingsrepresentant Nicolai Astrup til Nettavisen.

Torbjørn Røe Isaksen (H) valgte også å følge sin egen overbevisning, og stemte derfor imot direktivet.

- Vi sitter på Stortinget, ikke for oss selv, men på vegne av vårt parti. Så det er en beslutning som sitter langt inne, og alle må ta den beslutningen hver for seg. Jeg hadde gitt gruppa og kollegaene mine beskjed god tid i forveien, sier stortingsrepresentant Torbjørn Røe Isaksen (H) til Nettavisen.

- Ble aldri noen plankekjøring
- Selv om vi nå har tapt og at det har blitt vedtatt, så er dette et direktiv som for tre år siden mange trodde skulle bli plankekjøring. Men istedenfor har det blitt en av tiårets største politiske saker mye takket være at det har vokst fram en grasrotkampanje rundt personvernet. Og de fortjener all heder og ære, sier Røe Isaksen.

Høyre-representantene Linda Hofstad Helleland og Henning Warloe stemte også imot.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere