*Nettavisen* Nyheter.

Norge mer EU enn EU

Norge er flinkere og kjappere til å tilpasse seg EUs lover og regler enn de aller fleste EU-land.

21.01.04 18:43

EFTAs overvåkingsorgan ESA presenterte torsdag den halvårlige karakterboken for medlemslandenes evne til å innføre direktiver for det indre marked.

Og Norge er blant de flinkeste i klassen.

Mønsterelev

Det såkalte «Internal Market Scoreboard» viser at Norge bare blir slått av Danmark i hele EØS-området, og er raskere i EU-tilpasning enn 14 EU-land og to andre EFTA-land.

EUs mål er at alle land til enhver tid skal ha innført 98,5 prosent av EU-direktivene i nasjonal lovgiving. Dette målet klarer Norge soleklart. Bare 0,5 prosent av EUs direktiver er ikke innført i Norge.

Dette er en fremgang fra i fjor, da 0,7 prosent av direktivene ikke var implementert i norsk lov. Danmark er aller flinkest med bare 0,3 prosent utestående.

Best i klassen

Norges to andre EFTA-partnerne gjør det også godt. Island og Liechtenstein er nummer fire og fem på listen.

- EFTA-landene har i snitt klart færre utestående direktiver enn EU-landene. Alle EFTA-landene har gjort en god innsats, og forbedret sine resultater fra sist, sier ESA-talsmann Tor Arne Solberg-Johansen.

Aller tregest til å innføre EU-regler er ikke uventet EU-stormaktene Frankrike og Tyskland, med 3,5 prosent etterslep.

Norge krangler

Men selv om Norge er tilpasningsdyktig, er konfliktsaker med ESA i vekst. ESA har innledet 35 formelle saker mot Norge, en økning på 25 prosent fra i fjor.

I rapporten forklares konfliktutviklingen med at klagesakene renner inn fra Norge. 90 prosent av alle klager ESA behandler, kommer fra nordmenn.

Ifølge ESA-rapporten skyldes dette «den økende kjennskapen blant folk flest om EØS-avtalen og hvordan den gir rettigheter til borgere og næringsliv». (NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.