RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Roar Hanssen, Politiets utlendingsenhet (Scanpix)

Norge på asyltoppen

Sist oppdatert:
Norge ligger prosentvis på toppen i Europa av land som tar imot flest asylsøkere.

- Den rødgrønne regjeringen har uten tvil sørget for en mer liberal tolkning av regelverket, og dermed gitt flere asylsøkere opphold i Norge, sier Frp-leder Siv Jensen til Nettavisen.

Norge avviste i 2010 46 prosent av behandlede asylsøknader. Ifølge VG Nett er antallet avvisninger lavere enn alle andre land som deltar i Schengen-samarbeidet, unntatt Sveits.

Til sammenligning avviste Sverige 61 prosent, Østerrike 70 prosent og Belgia 79 prosent. Tall fra UDI viser at Norge i 2010 samtidig godkjente 41 prosent av alle behandlede søknader. Dette tallet skal være på vei opp i år.

- Ikke mer liberale
Statssekretær Pål Lønseth (Ap) sier dette til VG om tallene:

- Vi er ikke mer liberale enn andre, vi har ankomst fra land med mange asylsøkere som ofte får innvilget sine søknader.

Jensen avviser forklaringen og sier at Stoltenberg-regjeringen nå har et problem med å fremstå som tøffe i innvandringspolitikk.

- Dette er nok et eksempel på regjeringens dobbeltkommunikasjon. På den ene siden ønsker man å fremstå som restriktive i innvandringspolitikken, men på den andre siden har den rødgrønne regjeringen uten tvil sørget for en mer liberal tolkning av regelverket. Andre land er åpenbart i stand til å følge nasjonale regler betydelig strengere.

8351 så langt i år
Tall Utlendingsdirektoratet (UDI) presenterte tidligere denne måneden viser at 642 personer søkte asyl i Norge i november. Det er det laveste månedstallet for asylsøkere i 2011.

Totalt har det kommet 8351 asylsøknader så langt i år. Det er en nedgang på 10 prosent fra samme periode i fjor.

- Asylankomstene har i hele år vært stabile og lavere enn prognosen. Slik det ser ut nå vil det komme om lag 9000 asylsøkere i 2011, uttaler UDI-direktør Ida Børresen ifølge en pressemelding fra UDI.

- Konsekvensen av dette vil være at enda flere finner det opportunt å reise forbi andre land for å komme til Norge fordi man vet at vi har en mer liberal holdning. Asylstrømmen vil øke med de betydelige utfordringer det fører med seg, sier Jensen og legger til.

- Jeg vil ikke svartmale problemet. Det finnes mange med minoritetsbagrunn som jobber og er en ressurs for Norge, men vi har store utfordringer på dette området. Derfor mener Frp at vi bør ta en pause i innvandringen til vi har fått orden på integreringen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere