RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Norge på organ-toppen

Sist oppdatert:
Stadig flere nordmenn velger å registrere seg som organdonorer. Samtidig minker ventelistene.

I 2004 ble det gjennomført 90 donasjoner ved norske sykehus. Hver donasjon redder i snitt fire menneskeliv, noe som betyr at omlag 360 nordmenn fikk livet i gave i fjor. Dette er en økning på rundt tre prosent fra 2003.

Informasjonsmedarbeider Hege Lundin Kuhle i Stiftelsen Organdonasjon sier til TV 2 Nettavisen at tallene er meget gledelige. Hun mener det er flere grunner til at givergleden er på vei oppover.

- Folk har fått bedre kunnskap om organdonasjon, har tatt et standpunkt og velger å snakke om det med sine nærmeste. I tillegg er organiseringen ved sykehusene forsterket med en donoransvarlig som gjør koordineringen lettere, sier Kuhle.

Blant Europas beste
Internasjonalt er Norge blant Europas beste når det gjelder organdonasjon. I 2003 ble det foretatt 18,9 donasjoner pr. en million innbyggere i Norge, og Kuhle regner også med en ytterligere økning for 2004. Etter å ha vært blant de dårligste i klassen ligger nå Spania på topp med 33,8 donasjoner, og nå skal Norge høste av erfaringene derfra.

- Spania innførte for noen år siden en nasjonal koordinator for organdonorvirksomheten og i 2005 skal vi også få en tilsvarende koordinator i Norge, forklarer hun.

Ytterligere forbedring
Målet er at Norge på sikt skal komme opp på Spanias nivå. Norge er allerede i verdenstoppen når det gjelder transplantasjoner av nyrer fra nær familie, men Stiftelsen Organdonasjon jobber med en ytterligere bevisstgjøring om organdonasjon blant folk flest. Brosjyrer med donorkort finnes derfor på alle landets apoteker.

Informasjon finnes også på organisasjonens webside www.organdonasjon.no.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere