RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Norge robbes i Juli

Sist oppdatert:
Innbruddstyvene slår til i Juli.

Vel en tredjedel av alle tyverier og innbrudd i norske boliger skjer i de tre sommermånedene juni, juli og august, med juli som klar nummer en.

Og fredager i begynnelsen av juli er aller verst. Dette viser en fersk analyse fra forsikringsselskapet TrygVesta. Selskapet har studert samtlige tyverier og innbrudd i boliger meldt av selskapets privatkunder i perioden 2000-2006.

Les også: Slik lurer du tyven i sommer

- Vår oversikt over sommerens tyverifrekvens viser at første uken i juli skiller seg spesielt ut. Antall tyverier øker dag for dag utover i uken med fredag som den mest utsatte dagen. Det kan nesten virke som om tyvene er ute etter penger til helgen, sier skadedirektør Karsten Kristiansen i TrygVesta.

Oppdages etter endt ferie
Året sett under ett mottar selskapet flest tyverimeldinger 1. august og 1. april. Disse ligger 150 prosent over årsgjennomsnittet per dag.

- Disse dagene skiller seg ut fordi de kommer umiddelbart etter påskeferie og fellesferie. Folk kommer hjem fra ferie, oppdager at de har hatt uønsket besøk, og kontakter oss for å melde skade.

Vinterdvale
Statistikken fra selskapet viser at innbruddstyvene roer seg i vinterhalvåret.

- Det er tydelig at tyvene går i vinterdvale og vekkes til live igjen når temperaturen stiger, sier Kristiansen.

Minst vekt - mest omsettelig
Skadedirektøren forteller at de varene som oftest stjeles, er ting som er lette å ta med seg og som er lett omsettelige på nærmeste gatehjørne:

Kontanter, smykker, ur, sølvtøy, bærbare PCer og moderne forbrukerelektronikk som videokameraer, digitale kamera og iPod.

Flest tyverier i Oslo og Rogaland
Det er store ulikheter i frekvensen av innbrudd og tyveri mellom de ulike fylkene. Oslo ligger ikke overraskende klart høyest i frekvens, mens Rogaland kommer på en nesten like klar andreplass. Når det gjelder sykkeltyverier topper Rogaland erstatningsstatistikken, etterfulgt av Oslo, Vest-Agder og Vestfold.

Loft og kjellere utsatt
Tall fra Statistisk Sentralbyrå viser at det har vært en nedgang i grove tyverier fra boliger og hytter med 11 prosent fra 2005 til 2006. Det har imidlertid vært en økning i tyverier fra loft, kjellere, uthus og portrom.

Ifølge SSB ble det anmeldt 187.000 lovbrudd knyttet til vinningskriminalitet i 2006. Dette utgjør i underkant av halvparten av alle anmeldte lovbrudd. Sammenlignet med 2005 har det vært en nedgang på totalt åtte prosent i grove tyverier.

Få nyheter fra Nettavisen på mobilen i sommer! Gratis oppsett Her.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere