Gå til sidens hovedinnhold

Norge robbes i Juli

Innbruddstyvene slår til i Juli.

Vel en tredjedel av alle tyverier og innbrudd i norske boliger skjer i de tre sommermånedene juni, juli og august, med juli som klar nummer en.

Og fredager i begynnelsen av juli er aller verst. Dette viser en fersk analyse fra forsikringsselskapet TrygVesta. Selskapet har studert samtlige tyverier og innbrudd i boliger meldt av selskapets privatkunder i perioden 2000-2006.

Les også: Slik lurer du tyven i sommer

- Vår oversikt over sommerens tyverifrekvens viser at første uken i juli skiller seg spesielt ut. Antall tyverier øker dag for dag utover i uken med fredag som den mest utsatte dagen. Det kan nesten virke som om tyvene er ute etter penger til helgen, sier skadedirektør Karsten Kristiansen i TrygVesta.

Oppdages etter endt ferie
Året sett under ett mottar selskapet flest tyverimeldinger 1. august og 1. april. Disse ligger 150 prosent over årsgjennomsnittet per dag.

- Disse dagene skiller seg ut fordi de kommer umiddelbart etter påskeferie og fellesferie. Folk kommer hjem fra ferie, oppdager at de har hatt uønsket besøk, og kontakter oss for å melde skade.

Vinterdvale
Statistikken fra selskapet viser at innbruddstyvene roer seg i vinterhalvåret.

- Det er tydelig at tyvene går i vinterdvale og vekkes til live igjen når temperaturen stiger, sier Kristiansen.

Minst vekt - mest omsettelig
Skadedirektøren forteller at de varene som oftest stjeles, er ting som er lette å ta med seg og som er lett omsettelige på nærmeste gatehjørne:

Kontanter, smykker, ur, sølvtøy, bærbare PCer og moderne forbrukerelektronikk som videokameraer, digitale kamera og iPod.

Flest tyverier i Oslo og Rogaland
Det er store ulikheter i frekvensen av innbrudd og tyveri mellom de ulike fylkene. Oslo ligger ikke overraskende klart høyest i frekvens, mens Rogaland kommer på en nesten like klar andreplass. Når det gjelder sykkeltyverier topper Rogaland erstatningsstatistikken, etterfulgt av Oslo, Vest-Agder og Vestfold.

Loft og kjellere utsatt
Tall fra Statistisk Sentralbyrå viser at det har vært en nedgang i grove tyverier fra boliger og hytter med 11 prosent fra 2005 til 2006. Det har imidlertid vært en økning i tyverier fra loft, kjellere, uthus og portrom.

Ifølge SSB ble det anmeldt 187.000 lovbrudd knyttet til vinningskriminalitet i 2006. Dette utgjør i underkant av halvparten av alle anmeldte lovbrudd. Sammenlignet med 2005 har det vært en nedgang på totalt åtte prosent i grove tyverier.

Få nyheter fra Nettavisen på mobilen i sommer! Gratis oppsett Her.

Reklame

Denne eksklusive motebutikken har salg bare én gang i året

Kommentarer til denne saken