*Nettavisen* Nyheter.

Norge skal få sædbank

Helseminister Dagfinn Høybråten (KrF) vil starte Norges første sædbank, men giverne får ikke være anonyme. Kritikere frykter tilbudet i realiteten faller bort.

Regjeringen har allerede sikret seg flertall i Stortinget for forslaget om Norges første sædbank. Bare Arbeiderpartiet har stilt seg negative, og dermed må sæd-donorer her til lands forsone seg med at de i fremtiden ikke får være anonyme.

- Bør ha rett til å vite

- Det er først og fremst av hensyn til barna, vi synes ikke det er rett at barna ikke får vite sannheten om sitt opphav, sier helseminister Dagfinn Høybråten til NRK.

Per dags dato importeres sæd-donasjoner til Norge fra Danmark. Det skjer anonymt. Her i Norge er det for få som gir.

Det er også slik at stadig flere trenger hjelp fra sædgivere, blant annet på grunn av dårlig sædkvalitet.

Klinikksjef ved Rikshospitalet i Oslo, Thomas Åbyholm, sier seg enig med helseministeren i at barna bør få vite hvem giverne er.

- Fordel for ressurssterke

Arbeiderpartiets sosialpolitiske talsmann Bjarne Håkon Hansen er imidlertid for anynomisering av sæd-donorer. Han frykter regjeringens forslag i virkeligheten vil føre til sosial ulikhet i tilgang på sæd-donasjoner.

- De med penger kan reise utenlands der det ikke stilles samme krav. De som ikke har penger vil bli gående barnløse.

- Foreldre bør bestemme selv

Hansen får støtte fra lederen for Foreningen for ufrivillig barnløse, Sidsel W. Storaas.

- Vi frykter at tilbudet kommer til å forsvinne. Det blir et problem å finne donorer. Slik det er i dag ser det også ut til at pasientene selv ønsker at giverne skal være anonyme, sier Storaas. Hun mener det bør være opp til foreldrene å fortelle barnet om sæddonasjon dersom de ønsker det.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.