RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Norge stopper boring på dypt vann

Foto: Lekkasje (Ap)
Sist oppdatert:
Olje- og energiminister Terje Riis-Johansen stopper boring på dypt vann.

Olje- og energiminister Terje Riis-Johansen stopper nå nye tillatelser av boring på dypt vann. Dette kommer frem i høringskonferansen i Svolvær tirsdag, og er den første konsekvensen for oljeindustrien i Norge etter den omfattende katastrofen i Mexico-golfen.

Konsekvensen av Riis-Johansens innstramming er at tillatelser i den 21. konsesjonsrunden ikke vil gis til dypvannsboringer, før man har fått klarhet i hva som har skjedd med boreriggen Deepwater Horizon i Mexico-golfen.

- Nå arbeider vi med den 21. konsesjonsrunden. Den runden vil bli gjennomført i lys av det vi nå opplever i Mexico-golfen. Det er ikke aktuelt for meg å tillate boring på eventuelle nye tillatelser på dypt vann før vi har god kjennskap til hva som har skjedd på og med Deepwater Horizon og hva det betyr for vårt regelverk. Før tildeling i 21. konsesjonsrunde blir gjennomført vil jeg derfor forsikre meg om at jeg har nok kunnskap om det som har skjedd i Mexico-golfen. Føre-var-prinsippet må, sammen med forutsigbare rammer, ligge til grunn for norsk petroleumspolitikk, skriver olje- og energiminister Terje Riis-Johansen i en melding.

Langt frem
Hva som reelt blir utfallet av regjeringen bestemmelse tirsdag er mer uklart. Det er ennå ikke klarlagt hva og hvem regjeringen gir tillatelser til i den 21. konsesjonsrunden. Etter en tildeling av konsesjoner, tar det videre normalt opp til to år før oljeselskapene starter å bore.

- Vi må avvente mer informasjon fra departementet, før vi kommer med ytterligere kommentarer, sier pressetalsmann Gisle Johanson til NA24.

Enorm katastrofe
Katastrofen med Deepwater Horizon ligger an til å bli en av historiens største oljekatastrofer, og større enn Exxon Valdez-ulykken i Alaska. Et sentralt poeng i Deepwater Horizon-saken er hvorfor sikkerhetsløsningene sviktet, da ulykken med brønnboringen fant sted, og om sikkerhetsløsningene er omfattende nok for dagens dypvannsboring.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere