RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Norge tilbyr fire MTB´er

Sist oppdatert:
Norge tilbyr FN fire MTB´er. Det er ikke aktuelt å sende bakkestyrker til Libanon.

Norges bidrag til FN-operasjonen i Libanon vil begrense seg til fire missiltorpedo-båter med et mannskap på tilsammen 100 personer.

- Vi tilbyr fire båter. Det er det vi gir FN beskjed om i dag, sier forsvarsminister Anne-Grethe Strøm-Erichsen til TV 2 Nettavisen.

Møte i kveld
Norge deltar torsdag på et møte i New York som starter 21.30 norsk tid. Regjeringen vil tilby FN å bidra med fire MTB´er med nødvendig ledelse, forsyningsstøtte og sikringspersonell.

FNs medlemsland har vært avventende med å tilby soldater til FN-styrken. Frankrike, som skal lede operasjonen, har bare tilbudt 200 soldater. Styrken skal etter planen være på rundt 15.000 soldater. I tillegg skal den libanesiske hæren sende et tilsvarende antall soldater til Sør-Libanon.

Ikke under alle omstendigheter
Forsvarsministeren understreker at mandatet for styrken må være klart før det er aktuelt med et norsk bidrag.

- Det er ikke slik at vi under alle omstendigheter sender et bidrag, understreker hun.

Tilbudet forutsetter også at det er samsvar mellom oppgavene styrken pålegges å løse, reglene for maktanvendelse og styrkenes sammensetning.

Ikke bakkestyrker
Ifølge Strøm-Erichsen er det ikke aktuelt å sende bakkestyrker til Libanon.

- Det er fordi vi har førsteprioritet i Afghanistan og planlegger en styrke til Darfur. Dette er noe FN har bedt oss om, sier forsvarsministeren.

Hun ser likevel ikke bort fra at det kan bli aktuelt å sende enkelte offiserer til Libanon ved behov.

FN har signalisert at det er behov for en maritim komponent i et utvidet UNIFIL, men det gjenstår å se om FN ønsker fartøyer fra Norge inn i den nye styrken.

- Når vi har fått klargjort forutsetningene for styrken, og hvordan norske fartøyer eventuelt kan innpasses i den nye FN-styrken, vil Stortinget bli konsultert, sier forsvarsministeren i en pressemelding på departementets hjemmesider.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere