RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Norge tregest på kreftmedisin

Sist oppdatert:
Kreftsyke nordmenn må vente lengst i Europa på nye livsviktige medisiner.

Kreftsyke nordmenn må vente lengre enn sine europeiske naboer på nye medisiner, viser ifølge Dagsavisen en svensk undersøkelse.

Under gjennomsnittet
25 land har blitt sammenlignet ut fra hvor hurtig de tilbyr nye kreftmedisiner til pasienter. Det er Nils Wilking ved Karolinska Insititutet og Bengt Jönsson ved Handelhøgskolen i Stocholm som har funnet ut av Norge havner under gjennomsnittet i Europa, i likhet med Tsjekkia, Ungarn og Storbritannia.

- Vi har vært sene med å ta i bruk nye medisiner, bekrefter Erik Wist, professor i kreftsykdommer ved Ullevål sykehus til Dagsavisen.

- Det er blitt noe bedre de senere år, men vi ligger fortsatt langt bak nabolandene våre, tilføyer han.

- Stort paradoks
Generalsekretær Anne Lise Ryel i Kreftforeningen mener det er et stort paradoks at Norge ligger så langt bak, siden det er et av verdens rikeste land. Hun mener vi har altfor omstendinge prosedyrer for å godkjenne nye kreftmedisiner.

- Den gode siden ved tregheten er at man sjekker grundig at medikamentene ikke har uforutsette bivirkninger, men på den andre siden har man pasienter som ikke får best mulig behandling, sier Ryel til Dagsavisen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere