Norge trosser stadig FN-råd

Asylsøkere sendes ofte tilbake til steder de ikke kommer fra.

02.07.06 16:37

Dette gjelder ikke bare Afghanistan. Norske myndigheter benytter seg ofte av det som kalles internflukt, skriver Aftenposten.

Internflukt brukes i de tilfellene hvor asylsøkernes hjemsted ikke anses som trygt, og man velger derfor å returnere dem til et annet sted.

I forbindelse med utsendelsen av de aghanske sultestreikende ba FNs Høykommissør for Flyktninger (UNHCR) om et møte for å sikre seg om at retningslinjene ble fulgt.

I UNHCRs retningslinjer heter det at internflukt til disse landene ikke må skje fordi asylsøkerne trenger internasjonal beskyttelse. Internflukt skal heller ikke skje mot asylsøkernes vilje, i tvangstilfeller, som følge av push-faktorer fra asyllandet, når det ikke er et relevant eller begrunnet alternativ, eller når det er alvorlig i forhold til beskyttelsesbehovet.

- Bruken av internflukt er en tvilsom praksis. Vi aksepterer at det er utrygt for asylsøkeren å reise hjem. Samtidig sier vi at vi ikke vil gi beskyttelse, sier politisk talsmann Jon Peder Egenes i Amnesty til Aftenposten.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag